GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovan prvi hrvatski sindikat za radnike digitalnih platformi

Osnovan prvi hrvatski sindikat za radnike digitalnih platformi
SINDIKATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 12:06
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP), prvi takav u Hrvatskoj osnovan je i pridružen središnjici Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kao odgovor na nezavidan položaj radnika koji rade putem digitalnih platformi i smanjenje njihovih prava, priopćio je u četvrtak SSSH.

SRDP je osnovan na skupštini tijekom lipnja, a zatim i registriran u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dodaju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Predsjednik SRDP-a Mile Krivokuća upozorio je kako samozaposleni platformski radnici, među ostalim, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, godišnji odmor, utvrđenu minimalnu cijenu rada, osiguranje od nezgode na radu i ostala prava koja proizlaze iz radno-pravnog statusa radnika.

Činjenica da se, po podacima Eurofounda, 10,7 posto Hrvata okušalo u radu putem digitalnih platformi, te da je platformski rad sve češće jedini izvor prihoda za radnike, ovu temu čini krucijalnom, pogotovo u kontekstu izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima se namjerava urediti ovo pitanje, ističe se u priopćenju.

U tim izmjenama SRDP vidi priliku i odgovornost izboriti se za dostojanstvene uvjete rada i bolja materijalna prava za sve one koji rade u ovoj brzorastućoj grani gospodarstva, dodaje se.

Platformski rad u Hrvatskoj zakonski nereguliran

"Gotovo osam godina od dolaska digitalnih platformi u Hrvatsku, platformski je rad u Hrvatskoj još uvijek u potpunosti zakonski nereguliran, iz čega proizlaze brojne malverzacije, kršenja prava i degradacija radnika koji putem njih rade - bez ikakvih sankcija", rekla je glavna tajnica sindikata Iva Filipović.

Upozorava na brojne primjere neisplate plaća, doprinosa, rada na crno… Takve tvrtke ili obrti preko kojih radnici rade te s kojima imaju potpisan ugovor o radu ili neki drugi ugovorni odnos, nelojalna su konkurencija i natječu se u smanjivanju prava radnika. Stoga, smatra Filipović, nadzor i stroge sankcije imperativ su u osiguravanju boljih uvjeta i prava platformskih radnika, ali i sprečavanju sive ekonomije.

Do konačnog cilja - utvrđivanja radno-pravnog statusa radnika za osobe koje rade putem digitalnih platformi i statusa poslodavca za platforme koji će ih obvezati na osiguravanje prava koja im, kao radnicima, pripadaju, SRDP je istaknuo ključne probleme i zahtjeve koje će daljnjim sindikalnim aktivnostima nastojati izboriti, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Tagovi: SRDP, radnici digitalnih platformi, sindikat
PROČITAJ I OVO
Josipović: Hrvatska bi trebala preuzeti kazneni progon pilota
STAVOVI
Josipović: Hrvatska bi trebala preuzeti kazneni progon pilota
ZAGREB - Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, komentirao je u Novom danu optužnice iz Srbije koje se temelje na zločinima koji su počinjeni na teritoriju BiH. Smatra da Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice, nego da bi se njima trebalo baviti pravosuđe.
Trump: Ukinuti školske zone bez oružja, olakšati zatvaranje poremećenih u ustanove
IDEJE
Trump: Ukinuti školske zone bez oružja, olakšati zatvaranje poremećenih u ustanove
HOUSTON/WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump u petak je ustvrdio da bi Sjedinjene Države trebale olakšati zatvaranje "poremećenih" ljudi i ukinuti školske zone bez oružja nakon što je ovaj tjedan napadač ubio 19 djece i dvije nastavnice u teksaškoj školi.
Vakula: Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša
VRIJEME
Vakula: Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša
ZAGREB - Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša, najavio je meteorolog Zoran Vakula, govoreći za Večernji TV o dugoročnoj vremenskoj prognozi, tuči i pijavicama, piše u subotu Večernji list.
Ukrajinska pravoslavna crkva zbog rata se odvojila od Moskovske patrijaršije
ODVAJANJE
Ukrajinska pravoslavna crkva zbog rata se odvojila od Moskovske patrijaršije
KIJEV - Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost dok Rusija nastavlja rat sa svojim susjedom.
Nevrijeme poharalo Koprivnicu i  okolicu
OLUJNO NEVRIJEME
Nevrijeme poharalo Koprivnicu i okolicu
KOPRIVNICA - Oko 23.30 olujni vjetar, snažna kiša koja se mjestimično pretvarala u tuču i grmljavina poharali su Podravinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE