GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osuđenici na najmanje pet godina zatvora gube vojne činove

Osuđenici na najmanje pet godina zatvora gube vojne činove
ČINOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2017 / 16:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osim oduzimanja odličja osuđenicima za ratne zločine oko čega se podignula prašina u političkim krugovima, Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske predviđa i oduzimanje činova.

Tako članak 103. Stavak 1. Zakona o službi u OS RH propisuje da „osoba gubi čin po sili zakona ako joj prestane hrvatsko državljanstvo, ako je pravomoćnom presudom osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje pet godina za kazneno djelo protiv: čovječnosti i ljudskog dostojanstva; života i tijela; osobne slobode; spolne slobode; spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta; braka, obitelji i djece; zdravlja ljudi; opće sigurnosti; imovine; krivotvorenja; službene dužnosti; pravosuđa; javnog reda; Republike Hrvatske; strane države ili međunarodne organizacije; Oružanih snaga“.

U stavku 2. stoji da osoba nadležna za oduzimanje činova za ista djela čin može oduzeti i osobi koja je pravomoćnom presudom osuđena na bezuvjetnu kaznu do pet godina zatvora. Osoba koja gubi čin, gubi i sva prava vezana uz čin.

Haški sud 29. studenoga pravomoćno je osudio bivšeg predsjednika Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranka Prlića na 25 godina zatvora, ministra obrane Brunu Stojića na 20 godina zatvora, generale, ujedno i načelnike stožera HVO-a, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na 20 godina, zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića na 16 godina te predstojnika Odjela za zatočene Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Praljak je 1991. godine pristupio Oružanim snagama RH i promaknut je u čin general-bojnika, a u 1993. godini bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane. Petković se 1991. pridružio Hrvatskoj vojsci, a od proljeća 1992. do ljeta 1993. obnašao je dužnost načelnika Glavnog stožera HVO-a.
Bivši predsjednik RH Ivo Josipović činove generala oduzeo je Branimiru Glavašu, Mirku Norcu i Vladimiru Zagorcu te čin bojnika HV-a Siniši Rimcu.

Tagovi: ratni zločini, Hrvatska vojska, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Haški tribunal
PROČITAJ I OVO
Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
NAJAVE
Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će činjenično stanje u slučaju stana predstojnika Ureda predsjednika vlade Zvonimira Frke-Petešića, te odlučiti o daljnjem postupanju, kazala je u četvrtak predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.
Sputnjik V bolje štiti od omikrona od Pfizerova cjepiva
CJEPIVA
Sputnjik V bolje štiti od omikrona od Pfizerova cjepiva
MOSKVA - Malo preliminarno laboratorijsko istraživanje pokazalo je da se razine neutralizirajućih antitijela kod ljudi zaraženih omikron varijantom koronavirusa koji su cijepljeni ruskim cjepivom Sputnjik V nisu smanjile kao kod onih koji su primili Pfizerova cjepiva.
Plenković: Frka Petešić neće dati ostavku; još jedan primjer harange
JASNA PORUKA
Plenković: Frka Petešić neće dati ostavku; još jedan primjer harange
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je kako za sada nema promjena što se tiče covid potvrda, a poručio je i da predstojnik njegova Ureda Zvonimir Frka Petešić neće dati ostavku, da njegovo prebivalište nije relevantna tema, uz ocjenu kako je to još jedan primjer harange i da sada treba podvući crtu.
Plenković: Milanoviću ćemo dostaviti ugovore o kupnji borbenih aviona
PREMIJER
Plenković: Milanoviću ćemo dostaviti ugovore o kupnji borbenih aviona
ZAGREB - Andrej Plenković, hrvatski premijer, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade kazao je da će predsjedniku RH Zoranu Milanoviću dostaviti ugovore o kupnji francuskih borbenih aviona jer on ima na to pravo.
Beroš: Britanija i Izrael mogu ukidati mjere jer su dovoljno cijepili, mi nismo
PORUKE
Beroš: Britanija i Izrael mogu ukidati mjere jer su dovoljno cijepili, mi nismo
ZAGREB - "Vrlo visoka stopa cijepljenih u Britaniji i Izraelu ostavlja im mogućnost ukidanja restrikcija, ali kod nas, gdje je nedovoljno cijepljenih, struka i dalje preporučuje mjere", rekao je Beroš.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE