GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkrivena ogromna tajna ruska vojna baza

Otkrivena ogromna tajna ruska vojna baza
BAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija proizvodi tisuće iranskih jurišnih bespilotnih letjelica u golemoj tajnoj vojnoj bazi, pokazuju dokumenti koji su procurili u javnost.

Inženjeri u pogonu Alabuga u Tatarstanu, nekih 800 kilometara istočno od Moskve, namjeravaju proizvesti oko 6000 poboljšanih dronova do 2025. godine, izvijestio je The Washington Post.

Iako proizvodnja kasni, stručnjaci vjeruju da bi to moglo značiti da će stotine dronova Shahed biti usmjerene prema ukrajinskim ciljevima u isto vrijeme, umjesto desetaka koji se trenutno koriste u napadima. Dokumenti pokazuju da zaposlenici, od kojih su nekima oduzete putovnice kako bi se spriječilo napuštanje zemlje, koriste šifrirana imena za označavanje projekta. Dronovi su "čamci", eksplozivna punjenja su "branici", dok je Iran naizmjenično "Irska" ili "Bjelorusija".

Program je bio strogo čuvana državna tajna, unatoč tome što se odvijao u objektu veličine 14 nogometnih igrališta, koji bi se trebao još proširiti, piše Index..

Program u tri faze započeo je 2023. godine. U Alabugi se nadograđuju rastavljene bespilotne letjelice iz Irana. Trenutno su u drugoj fazi, sami proizvode kućišta, ali ih opremaju iranskom elektronikom. Početkom sljedeće godine postrojenje će početi proizvoditi bespilotne letjelice koristeći ruske materijale i komponente.

Inženjeri iz Alabuge očito su unaprijedili uvezene dronove, učinivši ih vodootpornima i zamijenivši nepouzdane kineske komponente. Planiraju ih učiniti sposobnima za izvođenje zajedničkog napada na metu i namjeravaju masovno proizvoditi ove modele i prema višim standardima od originalnih Shaheda.

Međutim, program pod kodnim nazivom Projekt čamac zakočila je birokracija ruskog ministarstva obrane, a do veljače je kasnio više od pet tjedana za planiranim rasporedom. Opterećen je i logističkim problemima. Kad su pristigli kamioni za prijevoz prve količine dronova iz zračne luke, otkriveno je da nema viličara za utovar teških sanduka.

Ruski inženjeri su zatim unajmili viličar od lokalne tvrtke samo da bi shvatili da nitko od njih nije kvalificiran da njime rukuje.

Unatoč tome, bivši UN-ov inspektor za oružje David Albright vjeruje da bi Rusija do sljedeće godine "s povremenog lansiranja desetaka uvezenih dronova kamikaza Shahed-136 protiv ukrajinskih ciljeva mogla prijeći na redovitije napade sa stotinama letjelica".

Ovog je tjedna Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo da je Moskva gotovo sigurno angažirala bespilotne letjelice domaće proizvodnje temeljene na iranskom modelu Shahed.

Tagovi: tajna ruska vojna baza, ruska vojska. Alabuga, Tatarstan
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE