GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkriveni novi propusti uhljeba Škaričića u splitskom domu

Otkriveni novi propusti uhljeba Škaričića u splitskom domu
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2020 / 20:25
Autor: SEEbiz / Večernji list
SPLIT - Početkom svibnja završeni su inspekcijski nalazi Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Resorni ministri, Vili Beroš i Vesna Bedeković tada su na presicima hrvatsku javnost izvijestili kako njihovi inspektori nisu pronašli propuste koji bi doveli u pitanje odgovornost ravnatelja Ivana Škaričića, a samim time i župana Blaženka Bobana u čijoj je ingerenciji spomenuti Dom budući da je Splitsko-dalmatinska županija formalni vlasnik i osnivač te ustanove. Iako su dijelovi inspekcijskog izvješća pročitani na presici splitskog i nacionalnog Stožera, njih u cijelosti još nitko nije vidio, nisu javno objavljeni niti ih je, koliko je poznato, itko od novinara dobio na uvid nakon službenog upita.

Međutim, Večernji list u nedjelju je došao do novog otkrića koji baca potpuno novo svjetlo na cijeli slučaj. Naime, doznali smo kako je inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih u splitski Dom ušla još 2015. i tamo zatekla mnoge nepravilnosti. Nije manje bitno naglasati da su upravo te nepravilnosti bile jedan od glavnih razloga zbog čega se u tom Domu koronavirus ekspanzivno proširio, brže i ubojitije nego igdje drugdje u Hrvatskoj.

Priča ide ovako. Negdje u prosincu 2015. godine tadašnje resorno ministarstvo zaprimilo je anonimnu prijavu o nepravilnostima u Domu za starije i nemoćne u Splitu. Konkretno, tvrdilo se kako Dom ne ispunjava minimalne uvjete za pružanje socijalne skrbi i to sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalne skrbi koji je kao podzakonski akt objavljen u Narodnim novinama početkom 2014. Taj Pravilnik u članku 184. i stavku 3. kaže ovako:

"Spavaonica za korisnike drugog i trećeg stupnja usluge može imati najviše tri ležaja, a površina spavaonice treba biti najmanje 7 m² po korisniku".

Prije svega treba znati što navedena odredba govori. Tako su u smislu istog Pravilnika ali i Centra za gerentologiju koji djeluje pod okriljem MInistarstva zdravstva definirani stupnjevi usluga kod korisnika. Prvi stupanj čine korisnici koji su potpuno pokretni, drugi stupanj čine ograničeno pokretni korisnici odnosno oni koji se kreću uz ortopedska pomagala, treći stupanja čine trajno ograničeni korisnici koji bez tuđe pomoći ne mogu obavljati svoje primarne fiziološke potrebe niti se kretati bez invalidskih kolica, a u četvrti stupanja spadaju trajno nepokretni i dementni korisnici.

Dakle iz Pravilnika kojeg je donijelo resorno Ministarstvo i koji se usko veže uz Zakon o socijalnoj skrbi proizlazi kako spavaonice za korisnike drugog i trećeg stupnja može imati najviše tri ležaja dok bi površina spavaonice trebala iznosti najmanje sedam kvadrata. A to nije slučaj u Domu za starije i nemoćne u Splitu, a na što je tada HDZ-ovog ravnatelja Ivana Škaričića upozorila i viša inspektorica spomenutog ministarstva Dorica Bezinović. Dakle, prije pet punih godina Dom u Splitu nije radio po zakonu, a ne radi niti danas jer praksa sa spavaonicima s obzirom na stupanja usluge korisnika, nije promijenjana.

Naime, korisnici drugog i trećeg stupnja usluge u splitskom su Domu smještene na drugom katu zgrade i borave u četverokrevetnim sobama, a tamo gdje postoje dvokrevetne sobe Dom nije udovoljio propisanoj kvadraturi. Večernji list pričao je s nekoliko djelatnika u splitskom Domu i svi su nam redom potvrdili kako im je s vrha hijerarhije rečeno da se o tome ne smije pričati jer je to "stvar na kojoj bi Škaričić mogao pasti". No, osim Škaričića tu se otvara novi problem za HDZ-ovog župana Blaženka Bobana u čijoj je nadležnosti Dom u Vukovarskoj.

"Istina je da smo na drugom katu trebali imati trokrevetne, a ne četverokrevetne sobe i istina je da je Dom natrpan korisnicima koji na tom katu nemaju komoditet, a samim time propisanu i relevantnu zdravstvenu skrb i njegu. Da smo imali trokrevetne umjesto četverokrevetnih soba možda bi se i koronavirus drugačije širio. Međutim naši djelatnici u tim uvjetima rade najbolje što mogu. Što se tiče kadra medicinskih sestara, njegovateljica i osoblja, to su izuzetno profesionalni ljudi, čak i prekvalificrani za ovaj posao. Ovo što spominjete je sfera politike", kazala nam je jedna djelatnica Doma napominjući da je upravo prevelika količina ljudi u sobama rezultirala rapidnim širenjem COVID-19 i da je to u Domu "javna tajna" budući da je od do sada 18 preminulih od virusa čak njih 16 s tog kata.

Večernji list dobio je fotografije s lica mjesta, a koje jasno i nedvosmisleno pokazuju kako se na tom drugom katu radi o četverokrevetnim sobama.

Tagovi: splitski dom za starije, Ivan Škaričić, Blaženko Boban, koronavirus u Hrvatskoj, Dorica Bezinović, Vesna Bedeković, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE