GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je novi Milanovićev čovjek za zapovjednika Počasno-zaštitne bojne

Ovo je novi Milanovićev čovjek za zapovjednika Počasno-zaštitne bojne
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 07:02
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Predsjednik sigurno ima svog čovjeka i zato postoji prijedlog načelnika Glavnog stožera za mladog i obrazovanog čovjeka koji bi trebao doći preuzeti tu bojnu, odgovorio je u subotu navečer na RTL-u Marijan Mareković, posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane, na pitanje ima li predsjednik Zoran Milanović svog čovjeka za mjesto zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, Milanovićev kandidat za novog zapovjednika je bojnik Antonio Tokić, sada zapovjednik bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade smještene u Gospiću. No, za ustrojbeno mjesto zapovjednika PZB-a časnik mora imati čin brigadira ili barem pukovnika, a bojnik Tokić za to nema uvjete.

Ministar obrane Mario Banožić već je javno rekao kako će se na njega vršiti pritisak da potpiše izvanredno promaknuće kako bi Milanovićev kandidat mogao biti imenovan na dužnost zapovjednika PZB-a. Da bi časnik bio izvanredno promaknut u viši čin, to mora potpisati ministar obrane. Prema našim informacijama, ako iz Glavnog stožera dođe prijedlog za izvanredno promaknuće bojnika Tokića u čin pukovnika, ministar obrane neće ga potpisati. On, naime, tvrdi kako u vojnom sustavu ima više od 400 pukovnika i brigadira koji bi mogli kandidirati za tu poziciju te da nema razloga za izvanredno promaknuće. Stoga, prema našim informacijama, Banožić to nema namjeru potpisati.

Izjava savjetnika Marekovića, kako predsjednik Republike ima svog kandidata za poziciju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, razotkriva cijelu pozadinu najnovijeg sukoba predsjednika Zorana Milanovića s ministrom obrane i Vladom oko umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. A riječ je o tome da je predsjednik krenuo u žestok napad na ministra obrane samo zato što mu je ovaj rekao da neće prihvatiti produljenje mandata za dva i pol mjeseca brigadiru Burčulu i neće potpisati izvanredno promaknuće njegovu kandidatu za zapovjednika. Milanović i Ured predsjednika sve su to umotali u priču oko brige za dostojanstvo uglednog časnika kojeg vrijeđa ministar obrane, kojeg ministar obrane tjera u prijevremenu mirovinu, a nema 58 godina. No, pritom predsjednik nije objasnio što će se to točno dogoditi u ova dva i pol mjeseca da bi Burčul dostojanstveno otišao u mirovinu 31. prosinca.

Sada je, pak, potpuno jasno da sve ovo nema veze sa zaštitom brigadira Burčula, nego da se instalira svog čovjeka koji će biti zadužen za njegovu sigurnost i koji pritom nema ni uvjete za tu poziciju. Kako bi proveo svoj naum, Milanović je spreman kršiti zakon, ucjenjivati Vladu i blokirati funkcioniranje vojnog sustava.

Naime, Milanović je potpisao odluku o produljenju mandata brigadiru Burčulu do kraja godine, iako za to nije imao suglasnost ministra obrane ni preporuku načelnika Glavnog stožera.

U trenutku potpisivanja te odluke na snazi je bilo rješenje admirala Roberta Hranja kojom se brigadira stavlja na raspolaganje Personalnoj upravi Glavnog stožera na rok od tri mjeseca. Dakle, brigadir Burčul u tom je trenutku bio neraspoređen.

Milanović je još prošli četvrtak rekao da će "sutra tražiti sastanak Vijeća za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama". No, kako saznajemo, predsjednik još uvijek premijeru Andreju Plenkoviću nije uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća i zasad nema naznaka kada bi to mogao učiniti.

Tagovi: Antonio Tokić, Elvis Burčul, Zoran Milanović, Mario Banožić, Marijan Mareković
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE