GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su novi simptomi koronavirusa

Ovo su novi simptomi koronavirusa
SIMPTOMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Uz akutne respiratorne smetnje kao glavne simptome COVID-19, čini se da se mučnine i proljev sve češće javljaju kod oboljelih. Od početka pandemije, naime, bilo je jasno da su simptomi povišena ili visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i otežano disanje koji ostavljaju bez daha.

Ubrzo se pokazalo da je to i umor, bolovi u tijelu, glavobolja, grlobolja, da bi se potom popisu simptoma dodao i gubitak okusa ili mirisa. Posljednji u nizu simptoma su začepljenje ili curenje nosa, mučnina i proljev.

Ta je tri najnovija simptoma Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao još u svibnju, piše Večernji list.

Dr. Irena Hrstić, ravnateljica pulske opće bolnice, na njih je upozorila rekavši kako pacijenti koji im se sada javljaju imaju probavne smetnje kao primarne tegobe, za razliku od početka same epidemije kada su tegobe uglavnom bile respiratorne.

'Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba'ma', rekla je dr. Hrstić. Upitana jesu li se ti popratni simptomi počeli više manifestirati tijekom ljetnih vrućina kazala je da ponaša li se virus tako, to ćemo moći reći vjerojatno sljedeće godine jer je premalo vremena za takve zaključke.

'Trenutačno, moglo bi se reći da su sada u toplijem dijelu godine nešto zastupljeniji gastrointestalni problemi kod oboljelih od COVID-19 u našoj bolnici', kazala dr. Izabela Antunović Ćelović, voditeljica Odjela infektologije u općoj bolnici Pula. Objašnjava kako svaki virus razvija neki tropizam, tj. usmjeren je prema nekom od organa – virus gripe prema respiratornom traktu, virus hepatitisa prema jetri, a enterovirus prema crijevima, no napada cijeli organizam pa se razvija primarna i sekundarna viremija (prisutnost virusa u krvi).

'Zimi kad smo više u zatvorenom prostoru naglašenije su respiratorne patologije. Virus napada sve stanice jednako, samo su možda ljeti više izraženi gastrointestinalni problemi', kaže infektologinja.

Na nekim infektološkim odjelima kažu da su i prije kod oboljelih od koronavirusa bili prisutni mučnina i proljev te da nema porasta tih simptoma.

Tagovi: simptomi koronavirusa, suhi kašalj, proljev, povišena temperatura, Izabela Antunović Ćelović, Opća bolnica Pula
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE