GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su scenariji za nove oštrije mjere

Ovo su scenariji za nove oštrije mjere
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 19:04
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš danas je najavio da će sutra biti predstavljene nove mjere za suzbijanje širenja virusa.

Te nove mjere vjerojatno će uključivati i proširenje primjene COVID potvrda, odnosno da će se uzimati u obzir odgovorni građani koji COVID potvrde imaju.

– Naravno. Zato su i potrebne međuresorne koordinacije. Donijet ćemo mjere koje će nastojati uzeti sve ovo u obzir. Novog zatvaranja ne može biti. Pokušat ćemo prilagoditi mjere trenutku. Onima koji su zaštićeni onemogućavati nešto bilo bi kontraproduktivno – rekao je Beroš, piše Večernji list.

Danas rano popodne petero je članova Znanstvenog savjeta Vlade – prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan – uputilo priopćenje u kojem pozivaju upravo na prilagodbu epidemioloških mjera.

“Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast. Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera.

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom”, stoji u priopćenju.

Konkretnije, pod uvođenjem niza raspoloživih mjera ne podrazumijeva se ništa više od onoga što je Vladi i ranije preporučivano te je ona s tim mjerama jako dobro upoznata.

– Vrlo jednostavno, kada ovakvo širenje krene, ono se neće zaustaviti a da mi ne promijenimo svoje ponašanje. To je ono na što bi vlada trebala utjecati – kratko je konkretizirala prijedlog petero znanstvenika prof. dr. Ambriović-Ristov.

Kako doznajemo, u Stožeru danas tijekom dana nisu bile dogovorene konkretne mjere, potvrđeno nam je da se neće ići na zatvaranje, ali će se ići u smjeru proširenja primjene COVID potvrda.
– Da svatko od nas, uključujući i mene, poštuje osnovne epidemiološke mjere, epidemija bi stala. Kršimo ih, ne uvijek svjesno. U ovom trenutku poštivanje osnovnih mjera i cijepljenje bili bi dostatni, kako to nije tako, mi ćemo sada donijeti nove mjere s nadom da ćemo polučiti uspjeh – kazao je danas ministar Beroš.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Andreja Ambriović Ristov, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Igor Rudan, Nenad Ban
PROČITAJ I OVO
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
SMIRIVANJE
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.
O sudbini iranskog predsjednika nakon pada helikoptera još se ništa ne zna
POTRAGA
O sudbini iranskog predsjednika nakon pada helikoptera još se ništa ne zna
TEHERAN - Večeras je na sjeverozapadu Irana još uvijek u tijeku intenzivna potraga za helikopterom u kojem se nalazi predsjednik Ebrahim Raisi, javljaju tamošnji mediji i dužnosnici koji su ranije rekli da se dogodila helikopterska nesreća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE