GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovrhe: Blokirani građani privremeno mogu odahnuti

Ovrhe: Blokirani građani privremeno mogu odahnuti
BLOKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 11:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Blokirani građani, kako piše Poslovni dnevnik, po svemu sudeći barem privremeno mogu odahnuti: iz Hrvatske javno bilježničke komore (HJK) potvrđuju da su svim javnim bilježnicima dali naputak o pridržavanju preporuka koje je notarijatu uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave RH u okviru svog prijedloga da se dostavljanje ovršnih predmeta nakon aktiviranja ovrha na vjerodostojnim ispravama provede u tri faze, o čemu su mediji već izvijestili.

No, sad se doznaje i kako će bilježnici reagirati jer preporuka nije obvezujućeg karaktera; naime, pritom uvažavajući socijalni i ekonomski aspekt pogođenih građana u situaciji trajanja epidemije koronavirusa, stvorena su očekivanja da će se svi hrvatski notari držati preporuka pravosudnog resora.

Kako se u prvim ocjenama može čuti, izgledno je da će to spriječiti crni scenarij u vidu brojke od oko 400.000 evidentiranih blokiranih građana čim mjere popuste, pa bi tsunami ovrha najvećim dijelom tako trebao biti izbjegnut. Na ostalim rješenjima ovršne ‘rak rane’, dok se čeka najavljeni gospodarski oporavak koji jesam po sebi presudan faktor te uz zakonske izmjene ovrhe na temelju vjerodostojne isprave najavljene u hitnoj proceduri, trebaju se angažirati i sami ovršenici i ovrhovoditelji, npr. u eventualnim dogovorima o obročnoj otplati i sličnim nagodbama.

Istodobno je kao novi znak za uzbunu odjeknuo podatak koji iz bilježničke komore po prvi put iznose, a to je da se najveći dio novih ovrha tijekom šestomjesečnog razdoblja zastoja u provođenju, ali ne i u zaprimanju ovršnih prijedloga, od njih ukupno nešto više od 170.000 odnosi na nova dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge.

Naime, to ukazuje na novu problematiku ovršenika jer se pored oko pola milijuna građana koji kao zaposlenici preko svojih poslodavaca primaju potpore u iznosu 4000 kn za očuvanje radnih mjesta, pojavljuju i novi kandidati za blokadu računa iz redova onih koji su ostali bez posla i nezaposlenih.

Prema Komorinom priopćenju, pravosudni resor je temeljem ranije najavljenih mjera, javnobilježničkoj komori dostavilo prijedlog postupanja u ovršnim predmetima nakon 18. listopada, dok je Komora je svim svojim članovima, točnije na oko 320 javnobilježnička ureda diljem Hrvatske, dostavila prijedlog Ministarstva o donošenju i otpremanju rješenja o ovrsi u predmetima u kojima je uslijed posljedica epidemije covida-19 propisan zastoj ovršnih postupaka do 18. listopada 2020. kako bi javni bilježnici postupali uvažavajući stav i intenciju Ministarstva, sukladno propisima i iznimnim okolnostima.

„Ministarstvo predlaže dostavljanje ovršnih predmeta u tri faze, prema sljedećim rokovima: u prvoj do 19. listopada dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja 2020., u drugoj do 20. studenog dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza 2020 I u trećoj do 20. siječnja dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020. Potrebno je naglasiti da javni bilježnici temeljem vjerodostojne isprave nikada ne provode samu ovrhu, iako se to često krivo percipira u javnosti“, navode iz Komore pojašnjavajući da je u razdoblju dok je trajao zastoj u notarijatu zaprimljeno oko 170.000 prijedloga za donošenje rješenja o ovrsi te se najveći dio tih odnosi na dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge, ali je znatan broj i prijedloga koje podnose pravne osobe protiv pravnih osoba, odnosno poduzeća kojima druga poduzeća nisu platila isporučenu robu ili izvršene usluge.

Tagovi: ovrhe, Ovršni zakon, Udruga blokirani
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE