GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ozbiljne mjere sigurnosti u Zagrebu, moguće gužve

Ozbiljne mjere sigurnosti u Zagrebu, moguće gužve
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Danas se obilježava službeni početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U Hrvatsku dolaze članovi Europske komisije, a predsjedanje će se svečano otvoriti koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Svečano otvaranje predsjedanja uveličat će svih 27 povjerenika Europske komisije koji predvođeni predsjednicom Ursulom von der Leyen dolaze u Zagreb. Uz njih, u Zagrebu je i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Zasad nije poznato hoće li cijela "europska vlada" doći u Zagreb iz Bruxellesa avionom koji u Zagreb slijeće danas u 12 sati 35 minuta. No, nakon što slete, sve njih čeka novoizgrađeni i uređeni VIP salon u zagrebačkoj zračnoj luci. Uz to je na drugom katu zgrade aerodroma uspostavljen i privremeni VIP salon, piše Jutarnji list.

Za visoke dužnosnike na aerodromu je predviđen i poseban prolaz radi obavljanja policijskih i carinskih poslova. Jedan je VIP salon uređen i na terminalu generalne avijacije za putnike koji će tijekom predsjedanja u Zagreb dolaziti privatnim avionima. S aerodroma će visoki gosti uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele. Prema dostupnim informacijama, povjerenici će biti raspoređeni u tri zagrebačka hotela Westin, Sheraton i Hilton. Ti hoteli u Zagrebu su predviđeni za odsjedanje visokih dužnosnika sve vrijeme predsjedanja.

Večeras točno u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu započet će svečani koncert u povodu početka predsjedanja Vijećem EU.

Koncertom će ravnati ugledni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar, zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu. Nacionalni prvaci opere, među kojima su i Dubravka Šeparović Mušović te Tomislav Mužek, uzvanicima će izvesti arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela. Koncertu će prisustvovati svi povjerenici zajedno s predsjednicom. Nakon koncerta povjerenici, članovi hrvatske Vlade i predsjednik Sabora, ukupno oko 100 uzvanika, odlaze na svečanu večeru koju u svom Uredu organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Četvrtak i petak ključni su dani za prvu fazu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Riječ je o najvišem diplomatskom susretu koji se u posljednjih nekoliko desetljeća održao u Republici Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković danas će u poslijepodnevnim satima u zgradi Vlade ugostiti predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, s kojim će razgovarati o budućem proračunu EU. Naime, Višegodišnji financijski okvir bit će jedan od najvažnijih dokumenata oko kojeg će Hrvatska na sastancima Vijeća EU morati raditi na kompromisnom rješenju zato što se nazire kraj tekućeg proračunskog razdoblja. S druge strane, Charles Michel bit će jedan od ključnih saveznika zato što je upravo njemu dodijeljen mandat za dogovaranje pregovaračkog okvira.

U petak, također u zgradi Vlade, kratak sastanak održat će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Plenković na kojem će se raspravljati o hrvatskim prioritetima predsjedanja i gorućim izazovima EU. Dvojac će se potom uputiti prema zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u kojoj će se održati prvi sastanak nove Europske komisije izvan Bruxellesa.

Na njemu će, uz 27 povjerenika svih država članica, sudjelovati i svi hrvatski ministri. Na marginama sastanka Komisije održat će se i niz bilateralnih razgovora ministara i povjerenika nadležnih resora. Osim o Brexitu, proširenju na zapadni Balkan, Zelenom sporazumu i proračunu, na sastanku Komisije razgovarat će se i o konferenciji "Budućnost Europe", za organiziranje koje će biti zadužena hrvatska povjerenica i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Velike mjere osiguranja

Dolazak europskih povjerenika i službeni početak predsjedanja Vijećem EU podići će mjere sigurnosti u Zagrebu na najvišu razinu. Prema dostupnim podacima, za sigurnost tijekom predsjedanja brinut će se nekoliko stotina pripadnika policije. Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti nekoliko su se mjeseci na poligonu kod Vrbovca pripremali za poslove osiguranja visokih dužnosnika koji će sljedećih šest mjeseci proći kroz Hrvatsku.

Na cestovnim rutama kojima će prolaziti štićene kolone ponovno će se variti šahtovi, na lokacijama sastanaka ponovo će biti policajci s antidron puškama.

Zagrebačka policija jučer je upozorila građane Zagreba da se danas i sutra do 16 sati očekuju manje gužve i povremeni zastoji u prometu, i to na prilaznim pravcima i u zoni Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u središtu grada.

Tagovi: hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, Charles Michel, Andrej Plenković, Europska unija, Kolinda Grabar-Kitarović
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE