GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pahor predložio Janšu za mandatara nove slovenske vlade

Pahor predložio Janšu za mandatara nove slovenske vlade
MANDATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor predložio je u srijedu parlamentu da za mandatara koji će sastaviti novu vladu izabere Janeza Janšu, predsjednika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), koji se na mjestu premijera okušao već dva puta.

Potvrdio je to Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Janšom nakon susreta i jednosatnog razgovora.

"Zadovoljan sam što je razdoblje političke neizvjesnosti nakon ostavke Marjana Šareca bilo relativno kratko", kazao je novinarima u predsjedničkoj palači Pahor, dodavši da su stabilnost i vlada koja djeluje s punim ovlastima za Sloveniju vrlo značajni.

Budući mandatar, kojega treba potvrditi parlament, podsjetio je da vlada, koju će njegova stranka formirati s još tri stranke kao koalicijskim partnerima, nakon potvrde ima na raspolaganju mandat od dvije godine jer su 2022. predviđeni redovni izbori.

Janša je kazao da je nova koalicija suglasna da se vlada treba koncentrirati na prioritetetne probleme te da je Slovenija zbog izbornog sustava osuđena na koalicijske vlade i kompromisna rješenja.

Kao neke od glavnih budućih izazova pred kojima zemlja stoji spomenuo je rješavanje problema u zdravstvu, zaštitu okoliša i i skrb za stariju populaciju, ali i decentralizaciju države.

Slovenski parlament o kandidaturi Janše za mandatara, odnosno predsjednika buduće vlade, glasovat će idućeg tjedna, vjerojatno u utorak, tajnim glasovanjem, a za izbor u parlamentu, koji ima 90 zastupnika, treba glasove njih najmanje 46.

Janša sada zajedno s budućim koalicijskim partnerima ima 48 glasova potpore, a vjeruje se da će za njegov izbor glasati i dva zastupnika manjina te još nekoliko "odmetnutih" glasova.

Ukoliko bude potvrđen, on u konzultaciji s partnerima u koaliciji određuje ministre u budućoj vladi koji onda moraju proći provjeru pred parlamentarnim odborima, a nakon svega toga parlament većinom glasova potvrđuje ministarsku listu i vlada polaže prisegu.

Riječ je o procesu koji može potrajati najduže četiri tjedna, a nakon toga sadašnjoj vladi Marjana Šareca, koja obavlja tekuće poslove, prestaje mandat.

Dosadašnji premijer Marijan Šarec dao je ostavku krajem siječnja ocijenivši da njegova manjinska vlada ne može opstati, osobito nakon ostavke više ministara, među njima i ministra financija.

U postojećem sastavu parlamenta stranka oporbenog čelnika Janše ima najveći broj mandata (26), no nakon redovnih izbora 2018. on nije mogao sastaviti vladu jer nije mogao dobiti koalicijske partnere s kojima bi imao parlamentarnu većinu.

Tagovi: Borut Pahor, Vlada Slovenije, Zdravko Počivalšek, Aleksandra Privec, Marjan Šarec, Janez Janša, Miro Cerar
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE