GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pahor: Prespor proces eurointegracija pridonosi jačanju nacionalizma u regiji

Pahor: Prespor proces eurointegracija pridonosi jačanju nacionalizma u regiji
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2021 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Proces uključivanja zapadnog Balkana u Europsku uniju suviše je spor i zbog toga ponovno jačaju politički nacionalizmi te izjave o promjenama granica koje ugrožavaju mir i sigurnost u regiji, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor u nedjelju za posjeta Srbiji.

Posljednjih nekoliko godina upozoravao sam, činim to i danas, da je proces uključivanja regije suviše spor, zbog čega ponovo jačaju politike nacionalizma i promjene granica, koje su opasne za mir i sigurnost, istaknuo je Pahor na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu s kolegom Aleksandarom Vučićem.

Pojedine izjave o promjeni granica ugrožavaju mir i sigurnost na zapadnom Balkanu, rekao je Pahor nakon razgovora sa srbijanskim domaćinom.

Istaknuo je da je proširenje Unije jedini odgovor na rast nacionalizma i ideja o promjeni granica.

Na pitanje hoće li EU osuditi izjave albanskih dužnosnika o ujedinjenju Kosova i Albanije, Pahor je objasnio da "nema nadležnosti ni mandat" da odgovara u ime EU-a, ali je njegovo stajalište da se takvim izjavama produbljuje zabrinutost.

Vučić: reforme provodimo zbog vlastitih građana

Predsjednik Slovenije, koja do kraja godine predsjeda Europskom unijom, drži da i EU i države aspiranti na članstvo u pogledu kandidature, reformi i eurointegracijskog procesa trebaju "uraditi više nego u proteklim godinama" kako bi EU ubrzanim i iskrenim procesom pregovora s državama ubrzala njihov put pridruživanja Uniji.

"Ako EU kaže da ćemo otvoriti klastere - hvala. Ako neće da otvorimo klastere - opet hvala. Mi reforme provodimo zbog svojih građana", rekao je Vučić.

On je istaknuo da svaki razgovor "može biti kamen u kući mira" koja se pokušava izgraditi u regiji.

Za odnose Srbije i Slovenije ocijenio je da su "na izuzetno visokoj razini" uz međusobno povjerenje i uvažavanja.

"Svaki naš susret pridonosi razvoju naših dobrih odnosa i time sam i više nego zadovoljan", rekao je Vučić uz zahvalu Pahoru na posjetu Beogradu i očekivanje da će odnosi sa Slovenijom biti još bolji.

Pahor u ponedjeljak treba posjetiti Kosovo i razgovarati s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani te s premijerom Albinom Kurtijem, a u Beogradu je najavio da će se u Prištini zauzeti za primjenu Briselskog sporazuma kojega je cilj normaliziranje odnosa Srbije i Kosova.

Tagovi: Borut Pahor, nacionalizam, Aleksandar Vučić, Europska unija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE