GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pahor: U Sloveniji nema političke krize, izbori ne bi ništa riješili

Pahor: U Sloveniji nema političke krize, izbori ne bi ništa riješili
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 20:42
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u nedjelju da Slovenija nije u političkoj krizi i da bi eventualni prijevremeni izbori, kako to traži opozicija, smanjili mogućnost da se država iskaže kao uspješna predsjedateljica Vijećem EU-a.

Nismo u političkoj krizi jer sve institucije djeluju, kazao je Pahor u nedjelju u razgovoru za Slovensku televiziju, dodajući da je zbog labilne i nesigurne većine vladajućih u parlamentu to zapravo stanje "povećane političke neizvjesnosti", a ne politička kriza.

To stanje po njegovim riječima zbog zaoštrene političke retorike nije dobro i obje bi strane trebale smiriti retoriku i surađivati, posebno tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a koje počinje 1. srpnja.
Govoreći o kritikama koje se u dijelu domaće javnosti pojavljuju na račun vlade Janeza Janše u vezi pokušaja kontrole medija i neimenovanja delegiranih tužitelja u Europsko javno tužiteljstvo (EPPO), Pahor je kazao da želi da smatra da te probleme vlada može riješiti do početka predsjedavanja Vijećem EU-a.

Unatoč kritikama premijera Janše na rad Slovenske tiskovne agencije (STA) kojoj vlada već mjesecima odbija isplatiti zakonita proračunska sredstva, što mnogi smatraju dijelom njenog pritiska na medije, Pahor je kazao da će taj javni informativni servis povodom 30. obljetnice postojanja odlikovati visokim državnim odlikovanjem zbog njenih doprinosa u razvitku Slovenije.

Ako bi vlada izgubila većinu i na jesen bili raspisani izbori to ne bi u zaoštrenim političkim prilikama bilo dobro i "izbori ne bi ništa riješili", kazao je slovenski predsjednik, založivši se za više suradnje među političkim čimbenicima i konstruktivnost oporbe.
Po njegovim bi riječima tako bila propuštena odlična prilika da se Slovenija iskaže kao dobra predsjedateljica Vijećem EU-a i bude uzor drugima, što je važno tim prije jer se takva prilika ukazuje "jednom u 13 godina".

Pahor se zauzeo za "veću kulturu političkog dijaloga", dodavši da sadašnji način kako se vladajući i oporba sučeljavaju nije dobar i da "ne vodi nikamo".
Što se tiče skorašnje proslave 30. obljetnice samostalnosti, Pahor je kazao da je bilo grešaka i stranputica, no da je mnogo postignuto na što Slovenci mogu biti ponosni.
"Neka to bude dan zajedničke radosti", kazao je Slovenski predsjednik u vezi predstojećeg Dana državnosti 25. lipnja, za koji želi da ga svi proslave skupa i u zajedništvu.

Tagovi: Borut Pahor, Janez Janša, Vlada Slovenija, Slovenska tiskovna agencija
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE