GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pakistan se okreće Kini zbog problema sa Saudijcima

Pakistan se okreće Kini zbog problema sa Saudijcima
GEOPOLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2020 / 12:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ISLAMABAD - Odnosi u trokutu Pakistana, Indije i Kine dovoljno su komplicirani. Kada se u sve dodaju odnosi sa Saudijskom Arabijom i Iranom, dobije se zamršena geopolitička saga. Upravo je u tijeku nova epizoda.

Nedavni posjet načelnika glavnog stožera indijske vojske Saudijskoj Arabiji bio je ne samo povijesni korak u vojnom dijalogu dvije zemlje već i snažna poruka susjednom Pakistanu. Politika moćne zaljevske Kraljevine sve više postaje izbalansirana kada se radi o Indiji i Pakistanu, dvije međusobno neprijateljske nuklearne sile.

Veze dvije velike muslimanske nacije oduvijek su bile komplicirane, ali se prijelom dogodio 2015. godine.

"Vezama Pakistana sa Saudijskom Arabijom nije pomoglo što je tada pakistanski parlament zabranio vojsci učešće u ratu u Jemenu", kaže nam James M. Dorsey, stručnjak singapurskog Instituta za Bliski istok.

No nije samo saudijsko miješanje u građanski rat u Jemenu jedina točka spora. U veljači je Pakistan očekivao saudijsku podršku tijekom najnovije krize na Kašmiru i tamošnjih sukoba s indijskom vojskom. Službeni Rijad odbio je sazivanje Savjeta ministara vanjskih poslova Organizacije islamske suradnje povodom zbivanja na Kašmiru.

Štoviše, Saudijci su ubrzo inzistirali da Pakistan hitno otplati raniji kredit od milijardu američkih dolara. Službeni Islamabad je to i učinio, posuđujući novce na drugom mjestu - u Kini.

Nije iznenađenje što pakistanska Vlada Imrana Khana, nekada legendarnog igrača kriketa, izlaz iz te saudijske izolacije traži u intenziviranju odnosa s Kinom.

"Pakistan je pod velikim pritiskom da pronađe nove saveznike", kaže za DW jedan izvor upućen u dešavanja u Islamabadu. Kina se vidi kao način emancipiranja od saudijskog novca.

Stručnjaci pak vjeruju kako se Peking s oprezom upušta u tu igru, posebice jer treba saudijsku naftu. Jeremy Garlick, profesor ekonomije na Sveučilištu u Pragu i autor knjige o novom kineskom Putu svile, uvjeren je da će Kina "igrati strpljivo i pokušati što je duže moguće izbjeći uvlačenje u bliskoistočnu politiku".

I u vječnim trzavicama dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta su Saudijci prisiljeni držati balans. Jer, kao i Kina, i Indija spada u velike kupce saudijske nafte. To objašnjava suzdržanost Rijada kada se radi o konfliktu oko Kašmira.

"No treba biti fer i reći da su Saudijci bili od velike pomoći Pakistancima kad im je pomoć trebala", kaže Dorsey.

Jer, posudba milijardu dolara bila je tek dio paketa od 6,2 milijarde kojim je Pakistan od studenog 2018. pokušao ublažiti upravo divovski trgovinski deficit i rupu u deviznim rezervama.

O svim tim temama smo htjeli razgovarati i s pakistanskim veleposlanikom u Berlinu, no tamo su ignorirali upite DW-a.

Dio saudijske računice, kaže nam Dorsey, je čuvati odnose s Pakistancima zbog njihovih veza s Afganistanom i šiitskim Iranom, najvećem saudijskom rivalu u regiji. U Pakistanu naime živi najveća šiitska manjina na svijetu.

Pakistanci čine također drugu najveću skupinu imigranata u Saudijskoj Arabiji. Jedan izvor DW iznosi procjenu kako se položaj pakistanskih radnika u Kraljevstvu pogoršao tijekom pandemije i porsata napetosti između dvije zemlje.

Rijad je već kući poslao desetke tisuća radnika iz Pakistana, no novac koji u domovinu šalju preostali i dalje je značajan za pakistansko gospodarstvo. Ako se trend vraćanja radnika iz Saudijske Arabije nastavi, kaže naš izvor, "to bi moglo voditi društvenoj nestabilnosti i neviđenoj nezaposlenosti" u Pakistanu.

Povrh tih problema, pakistanski premijer Khan rekao je lokalnim medijima da ga "dvije arapske nacije" pritišću da "normalizira odnose s Izraelom". Iako Khan nije rekao, svima je bilo jasno kako misli na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Emirate. Njegov javni odgovor tumači se kao poruka Rijadu da se Pakistan oslobađa saudijske ovisnosti.

Tagovi: Pakistan, Saudijska Arabija, NR Kina, Jeremy Garlick, James M. Dorsey
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE