GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandora Papers: Tajni poslovi i skriveno bogatstvo svjetskih lidera

Pandora Papers: Tajni poslovi i skriveno bogatstvo svjetskih lidera
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2021 / 20:48
Autor: SEEbiz / Klix.ba
LONDON - Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera objavljeni su u jednom od najvećih razotkrivanja tajnih financijskih dokumenata.

Oko 35 sadašnjih i bivših lidera i više od 300 javnih dužnosnika nalazi se u arhivama offshore kompanija, nazvanih Pandora Papers.

Dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdullah II tajno skupio 70 milijuna funti britanske i američke imovine. Također pokazuju kako su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga uštedjeli 312.000 funti na državnim taksama kada su kupili svoj londonski ured, piše BBC.

Otkriveni dokumenti također povezuje ruskog predsjednika Vladimira Putina s tajnom imovinom u Monaku i pokazuje da češki premijer Andrej Babiš nije javno objavio vlasništvo u offshore investicijskoj kompaniji koja je korištena za kupnju dvije vile za 12 milijuna funti na jugu Francuske.

Ovo je posljednje u nizu "curenja" podataka u posljednjih sedam godina, nakon FinCen dosjea, Paradise Papersa, Panama Papersa i LuxLeaksa.

Ovo istraživanje najveće je u organizaciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), a sudjeluje više od 650 novinara i istraživača. BBC Panorama u zajedničkoj istrazi s Guardianom i ostalim medijskim partnerima imali su pristup 12 milijuna dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge u brojnim zemljama, uključujući Britanske Djevičanske otoke, Panamu, Belize, Cipar, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur i Švicarsku.

Neke se osobe suočavaju s optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza. No jedno od najvećih otkrića je kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije za tajnu kupovinu nekretnina u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 offshore kompanija koje stoje iza takvih kupnji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i njegova porodica, koji su optuženi za pljačku vlastite zemlje, jedan su od primjera. Istraga je pokazala da su Aliyevi i njihovi bliski suradnici tajno bili uključeni u imovinske poslove u Velikoj Britaniji vrijedne više od 400 milijuna funti.

Otkriće bi se moglo pokazati neugodnim za britansku vladu, jer se čini da su Alijevi zaradili 31 milion funti nakon što su jednu od svojih londonskih nekretnina prodali Crown Estateu - kraljičinom carstvu nekretnina kojim upravlja država i prikuplja novac za budžet.

Financijski dokumenti koji su procurili pokazuju kako je jordanski kralj tajno prikupio carstvo nekretnina u Velikoj Britaniji i SAD -u vrijedno više od 70 milijuna funti.

Među ostalim otkrićima u Pandorinim dokumentima su i:

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i šest članova njegove obitelji tajno su posjedovali mrežu offshore kompanija. Povezani su s 11 kompanija, od kojih je jedna procijenjena kao imovina od 30 milijuna dolara.

članovi najužeg kruga pakistanskog premijera Imrana Khana, uključujući ministre iz vlade i njihove porodice, tajno posjeduju kompanije i fondove koji drže milione dolara.

ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky prenio je svoj udio u tajnoj offshore kompaniji neposredno prije pobjede na izborima 2019.

Tagovi: Pandora Papers, Vladimir Putin, Uhuru Kenyatta, Tony Blair, Andrej Babiš
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE