GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Panika među mladim Šveđanima: Nismo spremni za rat

Panika među mladim Šveđanima: Nismo spremni za rat
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 07:46
Autor: SEEbiz / index.hr
STOCKHOLM - Nakon što su dvojice visokih dužnosnika obrane Šveđanima da se pripreme za rat izazvalo je zabrinutost i optužbe da se bespotrebno diže panika, piše BBC.

Ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin rekao je na konferenciji u nedjelju da bi "moglo doći do rata u Švedskoj". Njegovu je poruku potom podržao i vrhovni vojni zapovjednik, general Micael Byden, koji je rekao da bi se svi Šveđani trebali psihički pripremiti na tu mogućnost.

Međutim, oporbeni političari usprotivili su se tonu upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Andersson rekla je za švedsku TV da iako je sigurnosna situacija ozbiljna, "nije kao da je rat pred vratima".

Organizacija za dječja prava Bris rekla je da njihova nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata. Ali ovaj tjedan zabilježen je porast zabrinutih poziva mladih koji su vidjeli vijesti ili objave na TikToku u kojima se govori o tome. "Ovo je bilo dobro pripremljeno, nije bilo nešto izlanuto", rekla je glasnogovornica Brisa Maja Dahl za BBC. "Trebali su pružiti informacije namijenjene djeci kada izlaze s ovakvim informacijama za odrasle."

Unatoč oštrim porukama, primjedbe ministra civilne obrane i vojnog zapovjednika smatraju se pozivom na uzbunu. Nakon više od dva stoljeća mira Švedska je na nekoliko koraka od ulaska u NATO. Čeka zeleno svjetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske. Vrhovni zapovjednik rekao je da njegove izjave nisu ništa novo.

Prije mjesec dana posjetio je ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna od zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote. "Moja ambicija nije zabrinjavati ljude; moja ambicija je natjerati više ljudi da razmišlja o vlastitoj situaciji i vlastitim odgovornostima", rekao je general Byden novinama Aftonbladet.

Finska se već pridružila NATO-u, a ruski dužnosnici prijete da će ona biti "prva koja će patiti" ako napetosti s NATO-om eskaliraju.

Švedski ministar civilne obrane rekao je da njegov cilj nije da se među ljudima širi panika, već da steknu svijest o tome što se zapravo događa. Pozvao je lokalne vlasti, organizacije za hitne slučajeve i pojedince da reagiraju.

Tagovi: švedska, nato, rusija
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE