GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Papa osudio potpomognuto samoubojstvo na općoj audijenciji

Papa osudio potpomognuto samoubojstvo  na općoj audijenciji
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2022 / 17:18
Autor: SEEbiz/h
VATIKAN - Papa Franjo osudio je u srijedu potpomognuto samoubojstvo kao neprihvatljivo odstupanje od medicinske etike, u vrijeme kada talijanski parlament nastavlja s raspravom o zakonu kojim bi se ono reguliralo.

Papa je, govoreći na općoj audijenciji, naprotiv, pohvalio palijativnu skrb, čija je svrha pomoći smrtno bolesnim pacijentima da ostatak života prožive udobno i humano koliko god je to moguće.

„No, moramo biti oprezni da ne pomiješamo takvu vrstu pomoći s neprihvatljivim devijacijama koje vode do ubojstava”, rekao je i dodao da smrt valja tek pratiti, „a ne izazivati je ili pomagati bilo kakvu vrstu samoubojstva”.

Talijanski ustavni sud je 2019. godine djelomično dekriminalizirao potpomognuto samoubojstvo pod određenim uvjetima ako ga odobre lokalne zdravstvene vlasti i etički odbor.

No, sud je također rekao da bi parlament trebao donijeti zakon kojim će se ono regulirati.

Nacrt zakona o kojem parlament treba početi raspravljati u srijedu popodne, dozvolio bi na smrt bolesnim pacijentima da zatraže potpomognuto samoubojstvo kroz nacionalni zdravstveni sustav.

Njime bi se također zaštitilo liječnike od bilo kakvih tužbi.

Međutim, talijanske političke stranke ostaju po tom pitanju duboko podijeljene, pri čemu lijevi centar uglavnom podržava takav zakon, a desni centar mu se protivi.

Zagovaratelji kažu da bi potpomognuto samoubojstvo trebalo biti dozvoljeno za pacijente s neizlječivim bolestima, koji trpe nepodnošljivu bol i koji su već koristili palijativnu skrb.

Senatorica male demokršćanske stranke Paola Binetti je kazala da zakon ne bi samo kršio kršćanska načela, već i Hipokratovu zakletvu koju su položili liječnici i kojom su se obvezali da će liječiti bolesne.

Zagovornici prava na smrt prošle su godine sakupili gotovo trostruko više od 500.000 potpisa potrebnih da visoki sud odobri raspisivanje referenduma o tom pitanju.

Potpisi i pravni argumenti dostavljeni su sudu ovog tjedna. Očekuje se da će sud s raspravama započeti 15. veljače.

Anketa koju je 2019. godine provela istraživačka skupina SWG pokazala je da je 92 posto Talijana za dopuštanje potpomognutog samoubojstva i eutanazije, s time da je dio za opću legalizaciju, a dio bi potpomognuto samoubojstvo dozvolilo tek u određenim situacijama.

Tagovi: Papa, potpomognuto samoubojstvo, eutanazija, Vatikan, zakon, parlament
PROČITAJ I OVO
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
PORUKE
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
GUDOVAC - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te se će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE