GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve
KONZULTACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
VATIKAN - Papa Franjo otvorio je u nedjelju dvogodišnje globalne konzultacije koje bi mogle promijeniti načini na koji Rimokatolička Crkva donosi odluke i čiji bi se utjecaj mogao osjećati dugo nakon završetka njegova pontifikata.

Pobornici smatraju da je inicijativa nazvana "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje" prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva.

Konzervativci smatraju da je proces koji će se odvijati u tri faze gubitak vremena, da bi mogao potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve koja ima 1,3 milijardi vjernika te dugoročno razvodniti tradicionalnu doktrinu.

Papa je na misi u bazilici sv. Petra rekao da bi katolici trebali biti otvorenog uma prema tom procesu.

"Jesmo li spremni za avanturu ovog putovanja? Ili se bojimo nepoznatog i radije bismo se sakrili iza uobičajenih izlika: 'To je besmisleno' ili 'Uvijek tako činimo'?", upitao se.

U prvoj fazi, katolici u župama i biskupijama širom svijeta razgovarat će o pitanjima kao što su sluša li Crkva dovoljno mlade, žene, manjine i marginalizirane.

Razgovarat će također kako identificirati stereotipe i predrasude u lokalnim zajednicama i kakvu Crkvu misle da Bog želi danas u svijetu.

Nakon rasprava na nacionalnim i kontinentalnim razinama, biskupi će se sastati u Vatikanu na mjesec dana 2023. Pripremit će dokument, a Papa će napisati Apostolsku pobudnicu sa svojim stajalištima, prijedlozima i možda uputama o raznim pitanjima.

"Nemojmo dopustiti da naša srca budu zatvorena; nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima. Slušajmo jedni druge", rekao je Papa na misi na kojoj je bilo oko 3000 ljudi.

Naglasio je ipak da samo Pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

Papa je kazao da sinodalnost, pojam koji potječe iz grčkog i znači otprilike zajedno ići istim putem, ne može postati "Crkvena konvencija, studijska skupina, politički kongres ili parlament, nego događaj ispunjen milošću, proces zacjeljenja vođen Duhom Svetim".

Tagovi: Papa Franjo, Vatikan
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE