GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Papa produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa

Papa produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 22:34
Autor: SEEbiz / H

VATIKAN - Papa Franjo produžio je mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa iako je nedavno kada je navršio 75. godina života sukladno kanonskim potpisima uputio zahtjev za odreknućem od službe.

Kako je u četvrtak izvijestio portal Nedjelja, elektronsko izdanje Katoličkog tjednika Vrhbosanske nadbiskupije, Sveti otac uputio je pismo u kojemu je izvijestio Puljiću da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa "dok se drukčije ne odluči".

Pojašnjava se kako se ova korespodencija sukladno proceduri odvijala posredstvom Apostolske nuncijature u Sarajevu.

U izjavi za Katolički tjednik Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić je izrazio spremnost nastaviti obnašati dosadašnju dužnost.

"Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskoga prava, ponudio Papi svoju ostavke, šalio sam se da vidim tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem. Ja sam spreman za Crkvu raditi dok me služi zdravlje", rekao je Vrhbosanski nadbiskup.

On je nedavno obilježio 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od četvrt stoljeća kardinalske službe.

U siječnju ove godine Sveti je otac za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora postavio Tomu Vukšića, inače vojnog ordinarija u BiH.

Kardinal Puljić rođen je u mjestu Priječani kod Banje Luke 8. rujna 1945. godine. Za svećenika je zaređen 1970. godine a kao nadbiskup vrhbosanski ustoličen je 1991. godine uoči rata u BiH.

Tijekom rata odlučio je ostati u sjedištu svoje nadbiskupije u opkoljenom Sarajevu, a papa Ivan Pavao II. ga je, odajući mu priznanje za sve što je tada činio za Crkvu i narod, 1994. godine uvrstio u kardinalski zbor.

Tagovi: papa Franjo, Vinko Puljić, Vrhbosanska nadbiksupija
PROČITAJ I OVO
Brnabić: Nismo zakasnili
TVRDNJE
Brnabić: Nismo zakasnili
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da se nije zakasnilo sa uvođenjem nijedne mere protiv širenja virusa korona.
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
NAJAVE
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
ZAGREB - Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
OTKRIĆA
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
ZAGREB - Istarska županija zatražila je od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera. Načelnik njihova stožera Dino Kozlevac tvrdi da kafići i restorani nisu žarišta i traže da ostanu otvoreni još barem osam dana.
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
UPOZORENJE
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
LJUBLJANA - Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAKONSKI OKVIR
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAGREB - Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE