GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Patrijarh Porfirije poželio mir i sreću svim vjernicima u Hrvatskoj

Patrijarh Porfirije poželio mir i sreću svim vjernicima u Hrvatskoj
ČESTITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Srpsko narodno vijeće priredilo je na Badnjak tradicionalni božićni domjenak na kojem su među brojnim uzvanicima bili državni dužnosnici iz Hrvatske i Srbije te patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je vjernicima u Hrvatskoj zaželio mir, sreću, zdravlje i ljubav u 2023.

''Želim da barijere i granice, iako su legitimne i postoje, ne budu prepreke koje nas sprečavaju da vidimo ikonu Božju jedni u drugima'', rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije u božićnoj čestitki vjernicima koji slave blagdan po julijanskom kalendaru.

''Čestit Božić, neka ste svi blagoslovljeni i neka je mira, zdravlja i ljubavi svima koji žive u prijestolnici Hrvatske, čitavoj Hrvatskoj te na kraju na čitavom svijetu'', dodao je na božićnom domjenku SNV-a.

Plenkoviću novčić za sreću

Nakon toga uslijedila je tradicionalna posveta te lomljenje čestice, božićne pogače u kojoj je kovanica za sreću, ove godine euro, 50 centi s likom Nikole Tesle. U svom komadu kruha novčić je pronašao premijer Andrej Plenković, a koji će mu, prema starom vjerovanju, donijeti sreću u nadolazećem razdoblju.

Osim Plenkovića, novčić su tražili i ostali uzvanici – ministri Gordan Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek, Ivan Malenica, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet te ministri iz srbijanske vlade Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov.

Predsjednik Vlade zahvalio je političkim predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj na iskrenom partnerstvu koje traje već sedam godina.

Svim stanovnicima Hrvatske, bez obzira na nacionalnost, obećao je osiguravanje elementarnih potreba kao što su voda, struja i komunalna infrastruktura, kako i priliči životu u članici Europske unije, a od nedavno Schengena i eurozone.

''2016.godine sam shvatio da su pitanja elektrifikacije, vodoopskrbe i prometne povezanosti na niskoj fazi razvoja, gotovo me bilo sram kad sam postao svjestan realnosti. Međutim, zajedničkim smo radom napravili velike korake naprijed, na tome rade HEP, Hrvatske vode i različiti sustavi vezani za upravljanje cestama'', izjavio je.

Prioritet Vlade obnova potresom pogođenih područja

Plenković je ponovio da je prioritet Vlade u 2023.godini obnova potresom pogođenih područja.

''Učinit ćemo veliki napor u ubrzanju procesa obnova Banovine, Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba, to je naša obveza. Sredstva su tu, sada moramo napraviti operativne iskorake baveći se tom temom kao najvažnijom'', naglasio je premijer.

Post-potresne obnove dotaknuo se i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac

''Naši sugrađani na Baniji ne mogu biti nespomenuti na današnji dan. Zaslužuju potpunu i cjelovitu posvećenost njihovim potrebama, a isto vrijedi za sve naše sugrađane koji zbog socijalne i ekonomske nejednakosti nemaju pretpostavke za dostojan život'', kazao je.

Osim na obnovu kuća, Pupovac je pozvao je na toleranciju prema etničkim, kulturnim, jezičnim vjerskim razlikama.

Naš europski kontekst priznavanja različitosti lijepo je ispisan na novčanicama eura koji je s prvim danom ove godine postao nacionalna hrvatska valuta. Na njima je ime eura ispisano latinicom, grčkim alfabetom i ćirilicom, kojoj nigdje u Europi ne bi trebalo onemogućavati ravnopravnu upotrebu'', istaknuo je predsjednik SNV-a.

Dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet podsjetio je na izradu triju važnih spomenika u glavnom gradu – spomenik žrtvama Holokausta, spomenik žrtvama na Dotrščini te spomenik obitelji Zec kod Adolfovca na Medvednici koji će biti gotov ove godine.

Tagovi: patrijarh Porfirije, Srpsko narodno vijeće, Luka Korlaet, Andrej Plenković, Ivica Dačić, Milorad Pupovac, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE