GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pelosi zahvalila Hrvatskoj na ulozi u energetskoj diversifikaciji

Pelosi zahvalila Hrvatskoj na ulozi u energetskoj diversifikaciji
ZAHVALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je lider u diversifikaciji izvora energije, rekla je u ponedjeljak predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u Zagrebu, upozorivši kako je energetika postala sredstvo ucjene u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pelosi je na konferenciji za medije uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zahvalila i Hrvatskoj i Plenkoviću “na vodstvu” na području energetike.

„Hrvatska je zemlja dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti”, kazala je čelnica demokrata u donjem domu Kongresa, prva na toj funkciji koja je posjetila Hrvatsku.

Plenković je rekao kako je Hrvatska izgradnjom LNG terminala na Krku „konačno riješila” četiri desetljeća dugu raspravu u energetskim krugovima, te da je odlukom o povećanju njegovog kapaciteta vlada „omogućila da Hrvatska postane energetski 'hub'” za prirodni plin.

„To je potez odgovorne članice s kvalitetnom infrastrukturom i strateškim odlukama koje su dugoročno dobre za nas i za naše susjedstvo”, rekao je premijer.

Diversifikacija energenata je „jako važna ne samo zbog političkih razloga, nego i za spašavanje planeta”, nastavila je Pelosi.

Ona je u Banskim dvorima kazala da je pri primanju pozivnice za samit Krimske platforme u Zagrebu koji joj je u Berlinu tijekom susreta G7 uručio predsjednik ukrajinskog parlamenta osjetila da se on osjeća veoma ugodno u pozivanju kolega iz svijeta u Zagreb. Naglasila je kako je hrvatska prijestolnica “savršeno” mjesto za održavanje skupa Krimske platforme.

„Zagreb je savršeno mjesto za održavanje takvog skupa”, rekla je Pelosi, naglašavajući hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo i pomoć koju Zagreb šalje Kijevu.

Demokratkinja je, kao i nakon susreta s kolegom Gordanom Jandrokovićem, naglasila da iskustvo rata omogućava Hrvatskoj da bude od velike pomoći Ukrajini. Ponovila je da je ona prva čelnica američkog parlamenta u Zagrebu, no da je već boravila u Hrvatskoj devedesetih godina, kad je svjedočila traumama koje je zemlja prolazila.

Osim o Ukrajini i posljedicama agresije, Plenković i Pelosi razgovarali su o hrvatsko-američkim odnosima.

Pelosi je rekla kako „naši studenti zajednički studiraju, naši vojnici treniraju rame uz rame, a naši lideri djeluju ruku pod ruku” te da je odnos Washingtona i Zagreba „iznimno važan”.

Dvije strane izrazile su zadovoljstvo što su hrvatskim građanima ukinute vize za SAD te da će se uskoro potpisati ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Plenković je zahvalio na potpori hrvatskom pristupanju u šengen i eurozonu, te na razumijevanju Washingtona oko pitanja jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Tagovi: Nancy Pelosi, Andrej Plenković, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE