GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon istražuje kako su povjerljivi dokumenti dospjeli u ruke Rusa

Pentagon istražuje kako su povjerljivi dokumenti dospjeli u ruke Rusa
ISTINA ILI FABRIKACIJA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2023 / 09:23
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Pentagon istražuje ono što se čini kao screenshotovi povjerljivih američkih i NATO vojnih informacija o Ukrajini koje kruže društvenim medijima, rekao je dužnosnik Pentagona za CNN.

CNN je pregledao neke od slika koje kruže Twitterom i Telegramom, ali ne može potvrditi jesu li autentične ili su lažirane. Američki dužnosnici kažu da su dokumenti pravi slajdovi, dio većeg dnevnog obavještajnog špila Pentagona o ratu, ali čini se da su dokumenti na nekim mjestima uređivani.

Zamjenica tajnice Pentagona za tisak Sabrina Singh nije željela raspravljati o legitimnosti dokumenata, ali je u izjavi rekla da je Ministarstvo obrane "svjesno izvješća o objavama na društvenim mrežama i Ministarstvo razmatra stvar".

Mykhailo Podolyak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, rekao je na svom Telegram kanalu kako vjeruje da Rusi stoje iza navodnog curenja informacija. Podolyak je rekao da su dokumenti koji su distribuirani neautentični, da nemaju "nikakve veze sa stvarnim planovima Ukrajine" i da se temelje na "velikoj količini fiktivnih informacija".

Pojava dokumenata, bili oni autentični ili ne, pojačala je fokus na to kada će započeti planirana ukrajinska protuofenziva i što, ako išta, bilo koja strana zna o pripremama one druge za nju.

Jedna slika koja je kružila ruskim Telegram kanalima i koju je pregledao CNN je fotografija tiskane kopije dokumenta pod naslovom “SAD, savezničke i partnerske UAF borbene snage.” Dokument, koji je iz veljače i označen je kao tajni, navodi količine određenih zapadnih oružanih sustava koje Ukrajina trenutno ima pri ruci, procijenjenu isporuku dodatnih sustava i obuku koju Ukrajina ima ili se očekuje da će završiti o sustavima.

Drugi je pod naslovom "Dnevno ažuriranje zajedničkog stožera Rusije i Ukrajine J3/4/5 (D+370)" i naveden je kao tajni. J3 se odnosi na Upravu za operacije zajedničkog stožera američke vojske, J4 se bavi logistikom i inženjeringom, a J5 predlaže strategije, planove i političke preporuke. "D+370" odnosi se na datum kada je dokument napravljen: 370 dana nakon prvog dana ruske invazije.

Treći dokument je karta, označena kao strogo povjerljiva, koja prikazuje status sukoba od 1. ožujka. Karta prikazuje lokacije i veličinu ruskog i ukrajinskog bataljuna, kao i ukupne procijenjene gubitke s obje strane. Brojevi žrtava u ovom dokumentu su ono za što dužnosnici vjeruju da je krivotvoren - ruski gubici zapravo su daleko veći od "16.000-17.500 poginulih u akciji" navedenih u dokumentu, rekli su dužnosnici.

Dokument također kaže da je 61.000-71.500 Ukrajinaca ubijeno u akciji, broj za koji su dužnosnici također rekli da je veći od stvarnih procjena Pentagona.

Četvrti dokument je vremenska projekcija iz veljače, označena kao tajna, koja procjenjuje gdje bi se tlo moglo smrzavati u Ukrajini na način koji bi bio povoljan za manevriranje vozila.

New York Times, koji je prvi otkrio istragu Pentagona, izvijestio je da neke od slika koje kruže internetom opisuju obavještajne podatke koji bi mogli biti korisni Rusiji, poput toga koliko brzo Ukrajinci troše streljivo koje se koristi u raketnim sustavima koje su osigurale SAD.

Podoljak je dokumente nazvao "blefom, prašinom u oči" i rekao da "ako bi Rusija doista dobila prave scenarijske pripreme, teško da bi ih objavila".

Tagovi: Pentagon, povjerljivi američki doukemnti, NATO
PROČITAJ I OVO
Svjetske agencije o Hrvatskoj: Nova vlada desnija, ne očekuju se velike promjene
MEDIJI
Svjetske agencije o Hrvatskoj: Nova vlada desnija, ne očekuju se velike promjene
ZAGREB - Svjetske novinske agencije prenijele su da je u Hrvatskoj prisegnula nova desnija vlada u kojoj je novi koalicijski partner antiimigracijski Domovinski pokret i da je oporba zabrinuta za smjer zemlje, no da analitičari ne očekuju velike promjene u politici vlade koju će u trećem mandatu voditi Andrej Plenković.
Potvrđena nova hrvatska vlada
OČEKIVANO
Potvrđena nova hrvatska vlada
ZAGREB - Andrej Plenković i njegovi ministri redom su prisegnuli u Saboru, a svima im je čestitao stranački kolega Jandroković i zastupnici su svaku prisegu ispratili pljeskom.
Sudarila se dva vlaka u podzemnom tunelu u Beogradu, ima ozlijeđenih
TUNEL
Sudarila se dva vlaka u podzemnom tunelu u Beogradu, ima ozlijeđenih

BEOGRAD - Putnički i teretni vlak sudarili su se u Beogradu oko 18.30, prenose srpski mediji.

Pupovac: Pokušaj da se oko SDSS-a napravi sanitarni kordon je naopaka i opasna politika
PORUKE
Pupovac: Pokušaj da se oko SDSS-a napravi sanitarni kordon je naopaka i opasna politika
ZAGREB - Mjesec dana od izbora Hrvatska će dobiti novu Vladu, treću kojoj je na čelu Andrej Plenković.
Njemački mediji: Hrvatska će za 20 godina biti prazna
CRNE PROGNOZE
Njemački mediji: Hrvatska će za 20 godina biti prazna
BERLIN - Portal Redakcijske mreže Njemačke (RND) objavio je opširnu reportažu o životu u Hrvatskoj, „najmlađoj članici EU-a“. Riječ je o korupciji i visokoj inflaciji, o oduševljenju EU-om i mladima koji napuštaju zemlju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE