GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrinja strahuje od poplava, sutra vrhunac vodenog vala

Petrinja strahuje od poplava, sutra vrhunac vodenog vala
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 19:36
Autor: SEEbiz / HRT
PETRINJA - Na obranu od poplava pripremaju se i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dio nasipa oštećen je u potresu pa su na mjestima gdje se još sanira postavljene boks-barijere.

Osim stanovnika uz rijeke, vremenskim neprilikama posebno su izloženi oni koji su u potresu na području Petrinje ostali bez doma.

- Stanovnici Petrinje strahuju od poplava, posebice oni koji stanuju u blizini gradskog kupališta kojem inače prijete poplave, javlja HRT.

Zaobalne vode, dodala je zadaju najveće glavobolje kada su veće kiše. Dobre vijesti stižu s terena - Kupa je usporila iz Karlovca prema Sisačko-moslavačkoj županiji. Vrhunac koji se očekivao večeras oko 20 sati doći će kasnije - noćas i tijekom sutrašnjeg dana.

- Rijeka po satu raste brzinom 4-6 cm, a trenutni vodostaj je oko 790 cm. Prognoze su gore - vodostaj bi mogao biti viši od 820 cm. To sve ovisi o kiši koja danas ide na ruku cijeloj situaciji jer ne pada, rekla je.

Poplava prijeti pa je Mladen Celinić svoj čamac odlučio spasiti na vrijeme. Gospođa Katica veoma je zabrinuta jer jednu je poplavu već doživjela.

- Ne znam što će biti ako dođe do poplave, bit će strašno, rekla je Katica iz Petrinje.

Na nasipima u Brestu i Krnjici koji se saniraju, postavljene su barijere. Pune se boksovi jer vrhunac vodenog vala očekuje se brzo.

- Na nekoliko lokacija imamo nasipe koji nisu završeni, na desnom Petrinjskom nasipu na lokaciji kod mosta Brest i nizvodno na lokaciji Krnjica gdje smo postavili box barijere i djelomično napunili i ostavili, stvorili uvjete većeg vodenog vala da uvijek možemo dignuti na tim potezima, rekla je Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

- Taj val se ipak pomalo razlijeva i ne dolazi u takvom intenzitetu kao što je u početnom periodu očekivano, vjerujemo da će sve proći u redu i mi smo napravili sve pripreme koje su potrebne za eventualne nepogode, rekao je Željko Tonković, v.d. načelnika Stožera civilne zaštite Petrinje.

Hrvatske vode: Nema oborina idući tjedan, sutra pada razina Kupe u Karlovcu
Pogled iz zraka na poplavljeno mjesto Brodarci kod Karlovca
Od svake jače kiše ne strahuju samo oni blizu Kupe i Petrinjčice nego i stanovnici kontejnerskog naselja. Aleksandra se borila s poplavom u svojoj kupaonici.

- Neke rupice su bile, ali oni kažu to nije od toga, nego od prozora, rekla je Aleksandra koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji.

I nije jedina.

- Prokisnulo je kroz lamperiju dolje, trenutno sam u 8. mjesecu trudnoće. Strah nas je svake veće kiše zbog toga što ne znamo gdje još može propustiti i u kakvom je stanju kontejner, rekla je Dajana koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji.

Sada se sve što je smočeno ima gdje i osušiti, a što će biti kada dođe zima?

Tagovi: Petrinja, poplave, izlijevanje Kupe
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE