GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pirotehničari: Najava preko 100 otkaza ugrozit će proces razminiranja Hrvatske

Pirotehničari: Najava preko 100 otkaza ugrozit će proces razminiranja Hrvatske
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 14:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pirotehničari i članovi Novog sindikata poručili su u utorak da je najava preko 100 otkaza pirotehničarima dugoročno ugrožavanje dovršetka postupka razminiranja Hrvatske, što će ostaviti trajne posljedice na sigurnost države.

"Imamo informacije s terena da su poslodavci počeli otkazivati ugovore o radu zbog nedostatka posla. Trenutno je 56 pirotehničara prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje, što nije bilo nikada", rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na konferenciji za novinare.

Prema saznanjima sindikata, od 1. rujna preko 100 pirotehničara trebalo bi dobiti otkaze jer neće biti gotovo nikakvog posla u razminiranju, a smatraju da Ministarstvo unutarnjih poslova na taj način dugoročno ugrožava dovršetak postupka razminiranja Hrvatske.

"Imamo 534 licenciranih pirotehničara, 56 je na burzi, ako ode još 100 Hrvatska neće biti u stanju provesti postupak razminiranja do 2026. godine. To je aspekt koji bi trebao brinuti Vladu. Nas puno više brine što će biti s tim ljudima", upozorio je Iveković.

Prošloga tjedna tražili su hitan sastanak s ministrom Davorom Božinovićem, no dobili su poziv iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Sisku, koji ih je pozvao prvi puta nakon šest mjeseci od zadnjeg sastanka.

"Zajednički je zaključeno u HCR-u da bi se na razini ministarstva trebao organizirati sastanak s poslodavcima kako bi se raspravljalo o jamstvu za zadržavanje pirotehničara radi općih nacionalnih interesa, a nama je to važno radi interesa obitelji pirotehničara", kazao je Iveković.

Nakon što su se javili ministru Božinoviću dobili su odgovor da je nedostupan te da je sastanak dogovoren s pomoćnikom ministra Damirom Trutom.

Nadaju se da ovoga puta pirotehničari neće morati prosvjedovati

"Možemo ih ponovno saslušati, ali ako misle da ćemo samo slušati informacije da posla nema onda se varaju. Ako se to ponovi onda i dalje inzistiramo na Božinoviću, a sljedeći je Plenković, možda bi sljedeći mogao biti i Charles Michel jer izgleda da on određuje što će se u Hrvatskoj plaćati iz proračuna, valjda je razminiranje i za EU važno", ironično je rekao Iveković.

Najavio je da će se odazvati sastanku, ali ako on neće ići u pravcu zadržavanja pirotehničara na radnim mjestima krenut će s daljnjim potezima, a nada se da ovoga puta pirotehničari neće trebati prosvjedovati.

"Pirotehničari su uvijek bili spremni boriti se i na taj način, ali ovoga puta ne samo za svoj status, nego i za interese Hrvatske. Ako ne završimo razminiranje to će imati trajne posljedice po sigurnost Hrvatske. Budući da je 'sigurnost' glavna odrednica Plenkovićeve Vlade, pa dajte nam sigurnost da ti ljudi dovrše svoj posao", poručio je Iveković.

Na pitanje novinara ima li za nastavak procesa razminiranja novca u proračunu, Iveković je kazao da prema onome što se prikazuje treba biti dovoljno, ali bi se Vlada morala aktivnije uključiti u kontrolu kako se taj proračun troši i raspoređuje.

Podsjetio je da su prošli sastanak u MUP-u održali 13. rujna prošle godine kada je dogovoren "kontinuitet razminiranja" te da će se formirati radna skupina za mirovine pirotehničara.

Sindikalci su tada tražili da se donese poseban zakon ili uredba kojom bi se osigurala minimalna mirovina pirotehničara od 5000 kuna.

"Od onda iz MUP-a nismo dobivali nikakve pozive, nikakve informacije. Imamo pirotehničara u mirovini s 3500 kuna, nakon što su riskirali svoj život po 15-20 godina, to nije korektno", zaključio je Iveković.

Tagovi: pirotehničari, Mario Iveković, Novi sindikat
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE