GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Ako Sputnjik dobije odobrenje, želimo biti u poziciji da smo nabavili doze

Plenković: Ako Sputnjik dobije odobrenje, želimo biti u poziciji da smo nabavili doze
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 18:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za novinare gdje je uglavnom komentirao cijepljenje u Hrvatskoj.

Na početku je izvijestio o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom je odgovarao na pitanja. Nejasna je bila pozicija Hrvatske u okviru nabave ruskog cjepiva.

“Hrvatska vlada je radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju. Procedura zaštite zdravlja je dodatno ojačana time što svi lijekovi prolaze kontrole EMA-e i u tom procesu djeluje HALMED. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva u EU i želimo vidjeti druge mogućnosti nabavke cjepiva koja poput Sputnjika mogu biti dostupna. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, naši resori će postaviti upite i zahtjeve prema ruskoj strani. Ako se dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali i nabavili određene doze”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tad na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano.”

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: “Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni.”

Ističe da će se u konačnici sigurno ispoštovati sve narudžbe. “Dobit ćemo ukupnu količinu, ali pitanje je kad. Sad radimo na ubrzavanju dostave cjepiva.”

Dodao je da nije EU jedina izigrana. “Imamo do kraja ožujka oko 600.000 doza. Još nemamo pouzdane podatke tri kompanije koje još moraju dostaviti pa ne želimo izlaziti s pogrešnim podacima”, rekao je o dolasku ostalih cjepiva.

Komentirajući lokalne izbore rekao je da su riješili 95% kandidata.

Tagovi: Andrej Plenković, rusko cjepivo, Sputnik V
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE