GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Dogovoreno da se ide u reformu sustava HGK

Plenković: Dogovoreno da se ide u reformu sustava HGK
HGK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 19:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Plenković rekao je u utorak kako se vladajuća većina dogovorila da se ide u reformu sustava Hrvatske gospodarske komore (HGK), a glede Mostove inicijative za HGK rekao je da je Most demagoška, antieuropska opcija i ideju je prepisala od udruge koja je konkurentska HGK-u.

“Prošli smo sve relevantne političke teme. Dogovorili smo da će parlamentarna većina zatražiti da se usvoji zaključak kojim će se zadužiti Vladu, odnosno Ministarstvo gospodarstva da u roku od 6 mjeseci predloži Saboru reformu sustava HGK, sukladno analizi i razgovorima. To je ono što je najbitnije, svi su se suglasili oko toga", izjavio je novinarima premijer Andrej Plenković nakon sastanka vladajuće većine.

Dodao je da su koalicijske partnere izvijestili da će zbog smrti njihova zastupnika Miroslava Tuđmana, HDZ od petka imati novog saborskog zastupnika koji će ga zamijeniti.

Također izvijestili su ih i o incidentu koji se dogodio prošlog vikenda, kada su talijanski europarlamentarci došli neslužbeno i samovoljno na granicu Hrvatske i BiH "s očitim ciljem", povezani s nevladinim udrugama iz BiH, da nezakonito prijeđu granicu Hrvatske s BiH, rekao je premijer.

Kontaktirat ćemo predsjednika EP-a i izvijestiti o ovome te uložiti prosvjed jer je ovo neprihvatljivo, naglasio je Plenković

Premijer je ponovno komentirao izjave iz SDP-a, koji je osudio postupanje hrvatske policije vezano za sprječavanje talijanskih europarlamentaraca da ilegalno prijeđu granicu.

"Ono što posebice žalosti je sramotno ponašanje SDP-a, očito su bili u dogovoru. Dali su priopćenje koju minutu nakon što je ta vijest objavljena. U svakom slučaju, to je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske i nije mi jasno kako je uopće došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak", rekao je Plenković.

"To još nije viđeno u smislu pokušaja internacionalizacije nečega što je protiv nacionalnih interesa RH", istaknuo je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara o HGK i Mostu, demantirao je tvrdnje kako ih je Most 'natjerao na reformu'.

"Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. Ovo uopće nije njihova ideja, oni prepisuju ideju od konkurentske udruge Hrvatskoj gospodarskoj komoru, koja se zove UGP (Glas poduzetnika) koja potiče ljude na prosvjede, neposluh i kršenje mjera", rekao je.

Premijer je podsjetio na rušenje kvoruma u Saboru, prošli petak, dok je HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman bio u teškom stanju u bolnici, zbog čega tada nisu izglasani Zakon o obnovi i Isključivi gospodarski pojas.

Ponovio je da inicijative za izmjene HGK mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali da o tome odlučuje parlamentarna većina.

Naglasio je kako nije normalno rušiti kvorum u situaciji kada se zna da je 76-ti zastupnik većine u situaciji da ne može ni videovezom sudjelovati na sjednici. To se ne radi, olako prelazimo preko toga... Nije uobičajena, moralna, pristojna ni kulturna parlamentarna borba. To je signal o tome kakva je oporba u Saboru, rekao je premijer.

Dodao je kako i druge zemlje imaju gospodarske komore, a da se ovdje radi o pokretu koji bi trebao rušiti institucije ili ih onemogućiti da funkcioniraju.

"To je širi proces, to nema veze samo s ovom temom. Ovo je samo mali dio puzzlea", rekao je premijer.

Još jednom je komentirao Most, istaknuvši da je HDZ pogriješio kada je svojedobno išao u suradnju s njima.

Upitan hoće li zakon o HGK ići u smjeru depolitizacije, podsjetio je da predsjednika HGK ne bira Vlada, već članovi Komore, dok je na pitanje o plaći predsjednika HGK Luke Burilovića, odgovorio kako je njegova plaća slična onoj koju ima predsjednik Vlade, a ostalo su naknade za članstva u različitim tijelima.

Upitan hoće li privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić biti HDZ-ov kandidat za lokalne izbore, Plenković je rekao kako je Vanđelić fokusiran na obnovu Zagreba, a HDZ će o svim svojim kandidatima odlučiti u sljedećim tjednima.

Što se tiče popuštanja mjera u teretanama i kafićima ako se trend smanjenja novozaraženih nastavi, premijer je podsjetio da se u Europi, s obzirom na nove sojeve koronavirusa, uvode dodatne restrikcije koje su nerijetko puno strože nego u Hrvatskoj.

Vlada nastoji sve izbalansirati, poručio je.

"Razumijem da će dio ljudi prosvjedovati, to je u demokraciji sasvim legitimno i u redu. Samo ih molim da se pridržavaju epidemioloških mjera", dodao je.

Na novinarski upit premijer je potvrdio da će u četvrtak biti usvojena odluka Vlade o dovršetku autoceste do Siska.

Riječ je o projektu za koji postoji sva dokumentacija i za koju smo dogovorili da nađemo sva financijska sredstva iz sredstava HAC-a, oko 325 milijuna kuna za dionicu Lekenik-Sisak, a potom od čvora Sisak do središta Siska brza cesta koja stoji 60 milijuna kuna. Tako u sljedeće dvije godine gotovo ćemo nasloniti Sisak na Zagreb, a to je sjajna poruka Banovini i velika prednost za razvoj te županije, zaključio je premijer Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatska gospodarska komora, Luka Burilović, obvezno članstvo u HGK, Most
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE