GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Granične kontrole unutar Schengena ne sprječavaju terorizam

Plenković: Granične kontrole unutar Schengena ne sprječavaju terorizam
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2023 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Granične kontrole unutar šengena ne sprječavaju terorizam i rast ekstremizma, poručio je u intervjuu za televiziju France 24 hrvatski premijer Andrej Plenković, naglasivši da je rješenje čuvanje vanjskih granica EU-a i usklađivanje BiH i Srbije s viznom poltiikom EU-a.

Na pitanje o slovenskom uvođenju granične kontrole prema Hrvatskoj, Plenković je kazao kako je Ljubljana samo pratila talijansku odluku o uvođenju granične kontrole prema Sloveniji, dok i druge zemlje, poput Francuske, Njemačke i Austrije, trenutno koriste tu mogućnost.

“Vjerujem da je to signal javnom mnijenju i građanima da vlade više brinu o sigurnosti. No, hoće li takav potez doista spriječiti terorističke napade ili porast ekstremizma? Mislim da neće, već treba povećati suradnju između naših policijskih službi i pokušati razmijeniti što više informacija te zaštititi naše granice na pravim vanjskim granicama Europske unije”, istaknuo je Plenković.

Za kontrolu migracija istočnomediteranskom rutom je, uz jačanje grčko-turske i bugarsko-turske granice, potrebno da Bosna i Hercegovina te Srbija usklade viznu politiku s EU-om.

“Ono što sada imamo je da ljudi lete u Sarajevo ili Srbiju zrakoplovom kao turisti i onda se u jednom danu transformiraju iz turista u ilegalne migrante koje vode krijumčarske grupe zelenom granicom”, istaknuo je hrvatski premijer.

Upitan o sukobu između Izraela i Hamasa, Plenković je ponovio kako se sve članice Europske unije slažu da Izrael ima pravo na obranu, ali da treba poštivati međunarodno humanitarno pravo.

Nakon “užasnog terorističkog napada Hamasa” i “pokolja civila” bilo je “razumno očekivati njihovu (izraelsku) reakciju i svatko bi reagirao u njihovoj poziciji”, naglasio je Plenković.

Hrvatski je premijer izrazio žaljenje zbog neuspjeha pregovora između Kosova i Srbije, ali je naglasio kako i nije bilo očekivano da će Srbija potpisati de facto priznanje Kosova prije izbora u prosincu.

Tagovi: aNDREJ pLENKOVIĆ, sCHENGEN
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE