GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković i Paladina pod žestokom paljbom oporbe

Plenković i Paladina pod žestokom paljbom oporbe
NOVI MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 10:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Planković u srijedu je u Saboru, predstavljajući Ivana Paladinu kao kandidata za novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja, poručio da bi on svojim iskustvom i entuzijazmom trebao dati koristan doprinos radu Vlade.

"Vladi treba čovjek koji ima iskustva u građevinskom sektoru, upravljanju projektima, u domeni nekretnina te menadžerskog i poduzetničkog iskustava kako bi se dinamizirali procesi", kazao je Plenković na zajedničkoj sjednici odbora za graditeljstvo te za gospodarstvo.

Napomenuo je da je Paladina rođen 1983., završio je ekonomiju i specijalistički poslijediplomski studij iz organizacije i menadžmenta, bio je savjetnik Uprave Hrvatske poštanske banke, prije toga predsjednik instituta IGH, radio je u nekoliko kompanija, imao kontakte s brojnim investitorima u građevinskom i sektoru ulaganja.

Premijer je istaknuo da resor graditeljstva ima tri osobito važna segmenta - ubrzati obnovu te procese donošenja raznih građevinskih dozvola i drugih dokumenata kako bi potaknuo investicijski ciklus, kao i stavljanje državne imovine u funkciju.

"Jedna od zadaća novom ministra biti će ubrzati te aktivnosti", kazao je Plenković i dodao kako su tu i druge zakonodavne aktivnosti, energetska učinkovitost i stambena politika.

"Paladina bi svojim ovlastima, iskustvom, entuzijazmom i dinamikom rada trebao dati kvalitetan i koristan doprinos radu Vlade", naglasio je u uvodnom predstavljanju Paladina kao kandidata za ministra.

Nakon Plenkovićevog izlaganja, nanizale su se i replike.

'Replika premijeru. Vrlo jednostavno pitanje - kada se pogleda CV Paladina cijeli život je bio front runner za nekoga. Mene zanima za koga je front runner Paladina u ovom trenutku?', upitao je Zvane Brumnić iz Kluba socijaldemokrata.

'Paladina je ovdje da bude dio tima, a tim ima potporu vladajuće većine. Ako ga podržite bit će i vaš front runner', odgovorio je Plenković.

Repliku je imala i Mostova Marija Selak Raspudić.

'S obzirom na karijeru Paladine, svima je poznato da je bio ruski igrač. S obzirom koliko se zalažete za ukrajinsko pitanje, kako to da je na njega pao izbor i koliko će to štetiti ugledu RH? Rekli ste da ste ga izabrali jer ima iskustva u graditeljstvu, no kada je Čuraj bio izbor njegovo je iskustvo bilo što je kolaicijski partner. koji je ovo po redu vaš izbor za ministra, s koliko ste ljudi razgovarali a da su odbili ovu vruću fotelju?', upitala je.

Plenković je odgovorio da je on premijer koji je najčešće pred Saborom. 'Što se tiče 'ruskog čovjeka', stavili ste to u kontekst štete za Hrvatsku. Inače ste poznati kao osoba koja olako lijepi etikete. Paladina je Hrvat, hrvatskog je državljanstva, radi u Hrvatskoj, Hrvatska je zemlja koja je otvorena za ulaganja, a rado je za kompanije koje nisu ruske. Što se tiče toga da li je Paladina ruski igrač, to je smiješa teza. Već 4-5 godina nema veze s ruskim kompanijama. a i da je netko Rus, ne treba svaki Rus biti netko s kim bi trebali prekinuti kontakt', odgovorio je Plenković.

Dodao je da se razgovaralo s drugim ljudima i da su svi bili spremni prihvatiti poziciju ministra. 'Na meni je bilo da odaberem onoga tko će u ovom trenutku ubrzati proces. Ali sigurno vam se neću ispovijedati s kim sam razgovarao, a vi se bavite kuloarima', kazao je.

Katarina Peović iz Radničke fronte kazala je da nije stvar u tome dal je povezan s Rusima, nego s ruskim kapitalom i kakvim kapitalom. 'Koje su to firme s kojima je povezan, i kako se PPD našao na tom popisu', pitala je.

Plenković ju je spočitnuo da je bila jedina koja nije bila za deklaraciju o Ukrajini. 'A i prije toga cijela je oporba pjevala pjesmicu da se i predsjednika treba konzultirati oko deklaracije. Sjećate se te pjesmice? Imamo jednu grotesknu situaciju. Imamo opoziciju koja me je kritizirala zbog odlaska u Ukrajinu ovog ljeta i u prosincu. Onda imamo izjave oporbe koja je djelovala kao da je netko plaća da izgovara o Ukrajini to što izgovara. Kada se dogodila agresija, svi su odjednom za deklaraciju koju je sastavio HDZ. Odjednom prosvijetljenje, enlightment. 'I can see clearly now, the rain is gone'. To je dobro, drago mi je da ste prešli na stranu prava, morala, povijesti, na način da nemate potrebu kontaktirati predsjednika Republike. Pozdravljam taj iskorak, jedina koja ga nije učinila je gospođa Peović. Ona će valjda dobiti priznanje od nekog drugog', odgovorio je Plenković.

Repliku je imao i Mostov Nikola Grmoja. 'Po informacijama koje imam, niste član HDZ-a, ali bili ste član DC-a. A dobio sam pritužbe da vas je na sve funkcije gurao vaš mentor Mate Granić. Dok ste bili u HPB-u otac načelnika općine Kolan dobio je povlašteni kredit u HPB-u, a zalog za to je bilo poljoprivredno zemljište. Je li Mate Granić taj koji je predložio Paladinu? Je li Paladina bio vlasnik 62,5 posto Instituta IGH koji su mu dali za pravo na ovrhu nad nekretninama IGH?', pitao je.

'Nije ga predložio Mate Granić, a što se tiče drugih tema, dogovorili smo se da će Paladina sam o tome odgovarati', kazao je Plenković.

Karolina Vidović Krišto rekla je premijeru da ovakvim izborom objavljuje otvoreni rat transparentnosti. 'Dokazano nesposoban i dokazano netransparentan. Iz inkubatora Mate Granića koji se proslavio računicom ‘pola meni, pola tebi, pola Bagi', rekla je Vidović Krišto govoreći o ulozi Paladina u projektu Kupari. Premijer je poručio da za to kako i kad je država krenula u projekt Kupari pita Milanovića, za kojeg navija Selak Raspudić.

Za povredu poslovnika javila se Mostova zastupnica Selak Raspudić koja je rekla da se Plenkoviću stalno priviđa Zoran Milanović.

'Premijer je dobro primjetio da je ovo jedan od najvažnijih resora, proces kojeg bi Paladina trebao voditi obilježit će sljedećih 10-tak godina i Horvat taj proces nije vodio dobro. Obnova se ne događa, obnove nema. Nitko, ali baš nitko nije želio da nas iz EK odbiju za produljenje roka. Dapače, sretni smo da je rok produljen. Ali moramo se zapitati zašto je uopće došlo da tražimo produljenje roka. Došlo je zbog nesposobnosti Horvata, i Horvat je odavno trebao otići zbog nesposobnosti. Nitko vam ne lijepi etikete korupcije, ali one vam same dolaze zbog vaših ministara', kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

'Vi ste navijali da se ne produlji rok. Ne patimo mi od amnezije', rekao je Plenković. 'To da obnove nema, nije točno. Slušajte dobro na sjednici Vlade potpredsjednika Medveda', kazao je Plenković.

'Kad predstavljate ministra, predstavljate i što želite da on radi u ministarstvu. Zaboravili ste prostorno uređenje', kazala je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a.

'Ovo je veliki portfelj. Ministar će sam govoriti o prostornom uređenju', rekao je.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Ivan Paladina, Andrej Plenković, Marija Selak Raspudić, Zvane Brumnić, Institut IGH, ruski kapital, Prvo plinarsko društvo, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE