GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković izviždan na ulasku u petrinjsku crkvu

Plenković izviždan na ulasku u petrinjsku crkvu
NEGODOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2021 / 12:29
Autor: SEEbiz
PETRINJA - Premijer Andrej Plenković boravi danas na Banovini, na godišnjicu razornog potresa.

Prilikom njegovog dolaska u petrinjsku crkvu, obnovljeno mnoštvo vikalo je 'Hoćemo obnovu'. Premijer je prethodno poručio da su mnogi građani nažalost ostali bez krova nad glavom, a u godinu dana Vlada je nastojala maksimalno olakšati život. Aktivirano je načelo solidarnosti, pa je premijer zahvalio svima koji su pomogli i nisu žalili truda - od građana, preko hrvatskih službi, do stranih zemalja.

To područje pogodilo je i 5000 dodatnih potresa koji su uzrokovali nove štete, izvijestio je Plenković.

'Nema segmenta u kojem nisu poduzete aktivnosti koje bi pomogle funkcioniranju života na Baniji', rekao je, dodajući da su pritom poslužila i iskustva drugih zemalja. Završena je obnova na 1106 kuća s manjim oštećenjima, a više od 1000 kuća već je useljeno. Slijedi obnova objekata s većim oštećenjima.

Jučer je raspisan natječan na 150 stanova u višestambenim objektima, a u tijeku su i drugi natječaj. Cilj je, naravno, kvalitetna konstrukcijska izgradnja otporna na potrese.

'Dinamika ubrzava, izaći ćemo ususret očekivanjima naših građana koji su u alternativnom smještaju. Dio sugrađana odabrao je biti u blizini svojih imanja i ostati ovdje', rekao je Plenković, najavljujući da će sutra biti usvojen paket mjera vrijednosti 15 milijardi kuna.

Država je dosad pomogla s više od milijardu kuna u svim uslugama.

'Dobili smo široki konsenzus za smjer razvoja Sisačko-moslavačke županije, nastojimo ulagati u ovaj kraj koji je pola sata ili malo više udaljen u Zagreba. Ključni projekt, žila kucavica razvoja ovog kraja, bit će dovršetak autoceste do Siska. Očekujemo da se 17 kilometara autoceste realizira do kraja mandata naše Vlade. Omogućit ćemo integriranost srce ove županije na Zagreb i mislimo da će to potaknuti razvoj', rekao je Plenković.

Aktivan pogled na budućnost uključuje i povoljnije uvjete za poduzetnike i strane investitore na području Banovine.

Upitan koliko je zadovoljan učinjenim, rekao je da je strategija išla logičnim putem da se prvo obnavljaju objekti s lakšim oštećenjima i ponudi alternativan smještaj onima koji su to trebali. Sad se ide u sustavne natječaje sa svim procedurama.

'Vrlo je važno razumjeti da nema primjeri da se preko noći obnove tisuće objekata i izgrade nove zgrade. Postoji trud, rad, posvećenost na fizičku obnovu i revitalizaciju Banovine. Ovdje su se sintetizirale sve moguće negativne posljedice - od tranzicije i ratnih stradanja do potresa u covid kontekstu i demografske krize. U alternativnom smještaju je oko 5500 ljudi, fokusirat ćemo se da se skrati taj period. Oni su mogli biti i u drugom smještaju, ali poštujući njihov odabir napravit ćemo sve da se to što prije riješi', kazao je.

'Nema nitko od nas čarobni štapić da će preko noći izgraditi ne znam koliko stambenih jedinica', kazao je.

Upitan treba li netko snositi odgovornost što još nije obnovljena niti jedna kuća sa žutom i crvenom naljepnicom, rekao je da bi se to trebalo izgraditi do kraja godina. 'Ne kažem ja da je brzina idealna, ali objektivno, kada vidite izvješće rada Stožera... Moglo se, naravno, više i brže i bolje, ali će se napraviti. Puno se učinilo', naglasio je.

Fotografija: Robert Anić, Pixsell

Tagovi: Andrej Plenković, Petrinja, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Ukrajina tvrdi da je uništila Wagnerovu bazu i most kod Melitopolja
TVRDNJE
Ukrajina tvrdi da je uništila Wagnerovu bazu i most kod Melitopolja
KIJEV - Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je uništila bazu paravojne skupine Wagner, čije vojnike se optužuje da se bore na strani ruske vojske, te da je uništila most kod okupiranog grada Melitopolja.
Tri kupača poginula u Crnom moru u regiji Odesi
TRAGEDIJA
Tri kupača poginula u Crnom moru u regiji Odesi
KIJEV - Tri civila izgubila su život, a dva su ranjena u eksploziji naprave dok su plivali u Crnom moru u južnoj ukrajinskoj regiji Odesi, priopćila je u ponedjeljak lokalna policija.
Bundek gotovo presušio
SUŠA
Bundek gotovo presušio
ZAGREB - Zbog dugotrajne suše vodostaji diljem Hrvatske sve su niži, a posljedice toga su osim na rijekama, vidljive i na jezerima.
Požar kod turističkog naselja pored Rovinja gasi Air Tractor, pozvani kanaderi
VATRENA STIHIJA
Požar kod turističkog naselja pored Rovinja gasi Air Tractor, pozvani kanaderi
ZAGREB - Kod turističkog naselja Valalta pored Rovinja izbio je požar koji gase vatrogasci uz pomoć Air Tractora, a na teren su pozvana i dva kanadera, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).
Britanija odobrila cjepivo protiv covida za izvornu i omikron varijantu
CJEPIVO
Britanija odobrila cjepivo protiv covida za izvornu i omikron varijantu
LONDON - Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv covida-19 koje cilja i na njegovu izvornu i na omikron varijantu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE