GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković komentirao zahtjeve da Lauc izleti iz Znanstvenog savjeta

Plenković komentirao zahtjeve da Lauc izleti iz Znanstvenog savjeta
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 15:37
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Bila je sadržajna rasprava i postignut je visoki stupanj konsenzusa o tome da je potrebno ohrabriti građane koje imaju određene rezerve prema cijepljenju. Mjere Stožera dobile su potporu, svi su suglasni da je cijepljenje najbolja zaštita od Covida-19, rekao je premijer Andrej Plenković nakon video konferencije Znanstvenog savjeta.

Premijer je poručio da je dobro to što je sada puno manje umrlih i hospitaliziranih Covid pacijenata nego ranije.

Odgovarajući na pitanje hoće li Hrvatska sutra na europskoj epidemiološkoj karti ostati u narančastom, rekao je da se to očekuje iako ne može tvrditi.

'Uzdam se u odgovornost ljudi. Gužve su na cestama, podaci o turizmu su ohrabrujući. Jasno je da će ova sezona biti bolja nego lanjska, ali treba se penjati', rekao je Plenković, dodajući da je cilj doći na malo više od 65 posto rekordne 2019.

O zahtjevu HUBOL-a da se Gordana Lauca izbaci iz Znanstvenog savjeta, rekao je: 'Nismo mi iz SDP-a, ne izbacujemo ljude.'

Dodao je da su svi članovi tamo na dobrovoljnoj bazi. Njihovi nastupi u medijima su individualni i oni predstavljaju samo sebe, a konzultacije u okviru Znanstvenog savjeta daju temeljem svog životnog puta, znanja i stručnosti.

'Mi ne odgovaramo na stavove bilo koga, pa ni njih u javnosti. To oni moraju sami i neka odu na kavu i popričaju. Ja se držim strateške komunikacije, a to je da je cjepivo razvijeno, testirano, odobreno od EMA-e i WHO-a, da je diljem svijeta do sada potrošeno milijarde doza, da ga imamo dovoljno i da trebamo imati povjerenje u znanost', rekao je premijer.

Novinari su ga opet pitali da se izjasni o Laucu i njegovim stavovima, a premijer je odgovorio da mu se čini da Lauc 'nastoji biti stručan i konstruktivan'.

'Međutim, nit' ja potpisujem što on govori niti govori u ime Vlade. Ja se ne bavim time, bavim se našom linijom, a to je da je cijepljenje dobro', kazao je, opovrgavajući da mu Lauc ruši autoritet. 'Da se vi ne bavite time, ne bi to nitko znao', dodao je.

Podsjetimo, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je u utorak ostavku Gordana Lauca na mjesto člana Znanstvenog savjeta Vlade jer je putem Facebooka više od polovice 'viška smrtnosti' povezao s odgovorom na pandemiju, a ne sa samim virusom.

Tagovi: Andrej Plenković, Gordan Lauc, Znanstveni savjet, HUBOL, Hrvatska udruga bolničkih liječnika
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE