GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković kupuje vrijeme i čuva koaliciju s Bandićem

Plenković kupuje vrijeme i čuva koaliciju s Bandićem
IZMJENE GUP-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 20:17
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a zasjedao je danas u namjeri da donese konačnu odluku hoće li stranački zastupnici u Gradskoj skupštini prihvatiti prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP). Prihvaćen je prijedlog da HDZ podnese 15-ak amandmana na prijedlog GUP-a.

Predsjednik stranke Andrej Plenković potvrdio je, međutim, kako će HDZ podnijeti nekoliko amandmana na predloženi dokument, što je Večernji list već i najavi kao najizgledniju opciju. A to znači odgodu donošenja GUP-a dok se o amandmanima ne izjasni Ministarstvo graditeljstva. HDZ je na taj način na neko vrijeme odgodio i opasnost od raskida koalicije s Milanom Bandićem na gradskoj razini, što bi u pitanje dovelo i koaliciju u Saboru, i to u trenutku kada se HDZ-u slijede unutarstranački, a potom i parlamentarni izbori, piše Večernji list.

Plenković je, međutim, inzistirao da HDZ-ovi amandmani nisu kupovanje vremena, već im je svrha poboljšati predloženi GUP. Tvrdio je i kako osobno nema stav o GUP-u "jer ga nije čitao", uz poruku da gradska organizacija HDZ-a uživa njegovo puno povjerenje kada je GUP u pitanju.

Uoči jučerašnje sjednice Gradskog odbora HDZ-a prevladavao je dojam da nitko u stranci zapravo nije spreman snositi odgovornost za posljedice koje bi mogle proizići kako iz prihvaćanja tako i iz neprihvaćanja GUP-a.

Nezadovoljstvo suradnjom s Bandićem u zagrebačkom je HDZ-u vidljivo već neko vrijeme. Nakon podbačaja na predsjedničkim izborima, zagrebački HDZ-ovci boje se da bi im se isti scenarij, ne odmaknu li se od Bandića, mogao ponoviti i na lokalnim izborima iduće godine. U stranačkim kuloarima zadnjih se dana zato moglo čuti da je više od 70 posto šefova HDZ-a po gradskim četvrtima protiv podrške GUP-u, protiv kojega je i struka, ali i nemali broj građana, što je pokazao i prošlotjedni prosvjed na središnjem gradskom trgu. Svi su ipak svjesni da bi eventualni raskid s Bandićem mogao poljuljati koaliciju na nacionalnoj razini, što bi HDZ-u moglo stvoriti problem usred unutarstranačkih izbora.

Iz gradskog HDZ-a prema stranačkom su vrhu zbog toga poslane poruke kako bi Plenković, želi li da zbog političke stabilnosti u državi podrže GUP, to trebao osobno zatražiti i obrazložiti na sjednici Gradskog odbora stranke. Šefa stranke i formalno su pozvali na ovu sjednicu, no iz Plenkovićeva kruga moglo se čuti kako njemu ne pada na pamet preuzeti odgovornost za sudbinu GUP-a. Po načelu supsidijarnosti, o prostornom planiranju odlučuje se na lokalnoj razini, a nama je najvažnije da je sve u skladu sa zakonom, poručivali su iz Banskih dvora.

Da je kod GUP-a ključno to što je Ministarstvo graditeljstva potvrdilo da je u skladu s dokumentima više razine, danas je tumačio i Branko Bačić.

– Gradski odbor HDZ-a podržao je pokretanje procedure izmjena i dopuna GUP-a, a ako nešto bitno odstupa u odnosu na dokument donesen prije tri godine, to je onda bitan razlog koji bi omogućio zagrebačkoj organizaciji HDZ-a da taj GUP ne prihvati – kazao je Bačić, podsjećajući tako da su HDZ-ovci u Gradskoj skupštini prije tri godine podržali odluku da se krene u izmjene GUP-a, o kojemu Skupština danas raspravlja.

– Tom odlukom jasno se znalo u kakvu se izmjenu GUP-a ide i ta izmjena nije pala s neba, nego se o njoj već godinama raspravlja u Gradskoj skupštini – nastavio je Bačić, a upustio se i u tumačenje kako GUP ne znači provedbu projekta "zagrebačkog Manhattana" jer nije provedbeni dokument. Na temelju GUP-a se, kaže, ništa u Zagrebu ne može graditi ni rušiti.

Iz Bandićevih današnjih izjava moglo se pak iščitati da je siguran u HDZ-ovu podršku GUP-u. Bandić podsjeća da su ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša dala suglasnost na ovaj dokument.

– Kako možete dati suglasnost, a biti protiv GUP-a – pita se Bandić, koji Andreju Plenkoviću "vjeruje kao mudrom i razboritom čovjeku", uz poruku da osobno nije ništa dužan ni HDZ-u ni SDP-u i da nema potrebe razmišljati o sudbini koalicije u Saboru.

Tagovi: Andrej Plenković, Milan Bandić, Andrija Mikulić, izmjene GUP-a, Drago Prgomet, Branko Bačić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE