GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković, Kurz i još četiri lidera zatražili hitan sastanak s čelnicima EU

Plenković, Kurz i još četiri lidera zatražili hitan sastanak s čelnicima EU
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković pridružio se čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je u subotu upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, potvrđeno je u Banskim dvorima.

- Upravo je radi ubrzavanja distribucije cjepiva i inzistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Bruxellesu u četvrtak i petak, gdje se sastao sa svim čelnicima europskih institucija i troje potpredsjednika Europske komisije. S obzirom na uočene razlike u distribuciji cjepiva među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze cjepiva i u praksi potvrdila europska solidarnost, navode u Vladi.

Jutarnji je u posjedu pisma šestorice lidera upućenog čelnicima EU, a u nastavku donosimo njegov sadržaj u cijelosti.

- Draga Ursula, dragi Charles,

protiv širenja pandemije covida-19 zajednički se borimo već više od godinu dana i svi smo zaključili da će u toj borbi cjepivo predstavljati prekretnicu. U tom kontekstu, željeli bismo ponoviti našu zahvalnost vama i vašim timovima za vaše neumorne napore kako biste osigurali, unaprijedili i ubrzali isporuku cjepiva za sve europske građane u izazovnim okolnostima i u rekordnim rokovima.

Složili smo se da zajednički krenemo u ovaj pothvat jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što nitko u EU neće biti siguran od koronavirusa prije nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno cjepivo protiv covida-19 svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar europske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Europskog vijeća 21. siječnja Charles je u tom smislu također izjavio da su 'lideri potvrdili da bi cjepiva trebala biti distribuirana istovremeno i to na temelju principa pro rata'. Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, to bi do ljeta ionako velike diskrepancije između država članica dodatno povećalo na način da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na tzv. 'danima cijepljenja' krajem procinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Charles, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće, navodi se u pismu koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš i slovenski premijer Janez Janša.

Tagovi: Andrej Plenković, Sebastian Kurz, Charles Michel, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE