GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Letjelica pala na Zagreb baš kad se dogovarala rezolucija o agresiji Rusije

Plenković: Letjelica pala na Zagreb baš kad se dogovarala rezolucija o agresiji Rusije
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 14:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U uvodnom dijelu današnje sjednica Vlade obratio se premijer Andrej Plenković.

Rekao je da je NDH bila fašistička, totalitarna i obilježena zločinima te da je jasno treba osuđivati, a komentirao je i jučerašnju presicu Županijskog državnog odvjetništva na kojoj je objavljeno da je istragom utvrđeno da je u letjelici koja je prije više od mjesec dana pala na Zagreb bila aviobomba.

Kazao je da to potvrđuje da su on i Banožić govorili istinu te da je sovjetska letjelica na Zagreb pala baš kad se dogovarala rezolucija o agresiji Rusije na Ukrajinu.

"Drago mi je da je ministar Paladina predstavio plan obnove, to jako važno i to je njegov ključni zadatak", rekao je na početku Plenković.

Kazao je i da se intenzivira program oporavka i otpornosti.

Govorio je o obilježavanju Međunarodnog dana Roma. "Progon Roma i Židova ozakonjen je 31. travnja 1941. u NDH rasnim zakonima. NDH je bila fašistička, totalitarna država, trajno obilježena zločinima i terorima. Ona je, nažalost, dio naše povijesti, bezuvjetno je i jasno treba osuđivati. Svako povezivanje današnje hrvatske s ustaškim režimom je povijesno netočno, za Hrvatsku štetno i za našu vladu neprihvatljivo", rekao je Plenković.

Prešao je na temu protjerivanja ruskih diplomata iz Hrvatske. "To je jasna poruka Hrvatske Rusiji zbog agresije u Ukrajini", rekao je. Kazao je da je broj ruskih diplomata reduciran na broj diplomata koje Hrvatska ima u Moskvi.

Spominje obveznicu koju je Hrvatska izdala na međunarodnom tržištu. Kazao je da je riječ o "vrlo uspješnom izdavanju obveznice" te da je kamata povoljnija od dosadašnjih.

"Mislim da smo socijalni dijalog podigli na najvišu moguću razinu. Najavili smo da će se nastavak pregovora o kolektivnim ugovorima održati 26. travnja. Osobno ću primiti predstavnike sindikata u vladi, vjerujem da ćemo postići dobro rješenje", rekao je Plenković.

Kaže kako će se sada osvrnuti na sigurnosne teme.

Spomenuo je veliku akciju MUP-a u kojoj je uhićeno 10 osumnjičenih za šverc tonu i pol kokaina iz Južne Amerike.

"Zadan je vrlo ozbiljan udarac kriminalnoj skupini koja se bavi krijumčarenjem droga. Smatram da je Hrvatska sigurna destinacija s vrlo dobrim sigurnosnim pokazateljima. Želim pohvaliti ovu borbu s organiziranim kriminalnim skupinama. Tome u prilog ide niz rekordnih zapljena droge", rekao je.

Potom se osvrnuo na jučerašnju presicu ŽDO-a o dronu koji je pao na Zagreb.

"Bitno je da smo jučer čuli ono što smo govorili cijelo vrijeme. Pozivam sve aktere na ozbiljnost koju zagovaramo cijelo vrijeme. Na Zagreb se, baš kad se u Bruxellesu dogovarala rezolucija o agresiji Rusije u Ukrajini, srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom s upaljačem i prilikom pada je bilo eksplozije. Svi detalji su izrazito bitni jer potvrđuju sve ono što smo komunicirali, a komunicirali smo istinito i točno. Nastavljamo utvrđivati kako je letjelica završila baš u Zagrebu, je li riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Da smo shvatili ozbiljno, vidjeli ste iz preleta francuskih i američkih borbenih aviona", rekao je Plenković.

Tagovi: pad letjelice na Jarunu, Andrej Plenković, NATO
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE