GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Marić je zadnji kojeg ne bih zaštitio

Plenković: Marić je zadnji kojeg ne bih zaštitio
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 15:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić odlazi iz vlade i to na vlastiti zahtjev.

Na njegovo bi mjesto trebao doći profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Primorac, koji se bavi izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u karijeri je bio i savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Jutros je održan uži sastanak vlade, a nakon toga i sastanak vladajuće koalicije. Nakon 14 sati javnosti se obratio Andrej Plenković.

Na presici, kako se zasad zna, neće biti Zdravka Marića. Njegovo obraćanje najavljeno je za sutra.

Plenković je rekao da je razgovaro s Marićem.

"Ja ga razumijem, hvala mu", rekao je Plenković na početku. Onda je govorio o svojoj suradnji s Marićem rekavši da su puno toga napravili.

"Hrvatska je ekonomski snažnija, idemo naprijed u cilju rasta i boljeg standarda", rekao je.

"Bilo je tu puno reformi, od poreznih rasterećenja do ukupnih ekonomskih rezultata. Imam svega 100.000 nezaposlenih, veće prosječne, minimalne i medijalne plaće. U vrijeme covida pokazali smo što je snaga države", rekao je.

"Marko Primorac je budući ministar. Mlade ministre mijenjamo još mlađima, Primorac i Filipović su 1984. godište. Primorac je specijalist za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju, sudjelovao je u nizu javnih skupina, dao doprinos brojnim zakonskim prijedlozima", rekao je i dodao da je Primorac bio dvije godine Kolindin savjetnik.

"Marko ima covid, pričekat ćemo da se oporavi, idući tjedan ćemo ga predstaviti u saboru. On je dobio povjerenje na sastanku koalicije, od idućeg petka popodne bit će novi ministar financija", rekao je.

Onda je komentirao gubitak na arbitražnom sudu protiv MOL-a.

"Ovo je bilo dugo, trajalo je osam godina. MOL je pokrenuo ovaj predmet 2013. godine, MOL je tvrdio da je Hrvatska povrijedila ugovor o energetskoj povelji", rekao je.

"Prodaja INA-e je počela 2003. godine pod Račanom, onda su se odluike donosile u vladama Ive Sanadera i Milanovića. Mi smo naslijedili to pitanje, u tom pitanju smo mi držali jedinu moguću liniju, a to je da smo započete postupke nastavili, nastojali smo argumentirati hrvatska stajališta", rekao je.

"Ovo smo saznali kasno navečer. Od ukupnog zahtjeva MOL-a od 1.1 milijarde dolara. Arbitražni sud im je dodijelio 184 milijuna dolara, prihvatili su tek manji iznos zahtjeva", rekao je premijer.

"Hrvatska mora nadoknaditi i dio troškova u postupku, oko milijun eura. Uz ova 184 milijuna trebat će pridodati i zatezne kamate. Stručnjaci ovo sad proučavaju, dokument ima 216. stranica. Oni će to analizirati i onda donijeti odluke o daljnim koracima", rekao je Plenković.

"Mi smo vodeći računa o želji da vratimo INU u hrvatsko vlasništvo poduzeli sve što smo mogli i to na najbolji način na koj se to radi, angažirali smo sve stručnjake, napravili evaluaciju, signalizirali drugoj strani koliki bi to bio iznos koji smo spremni dati. Ali naš signal druga strana nije prihvatila, tražili su puno više sredstava. Kao vlada ne možemo plaćati afektivnu cijenu", rekao je.

"To je rezime aktivnosti koji se odnosi na ovaj slučaj INA-MOL", rekao je.

Novinarska pitanja presicu su vratila na Marića. O njegovom odlasku ranije se govorilo.

"Mi smo u vrlo dobrim odnosima, dugo smo razgovarali. Svatko tko misli biti član vlade, mora to željeti raditi 300 posto. On je radio sjajno šest godina, sad je odlučio raditi nešto drugo, radio je sjajno. Ja to poštujem", rekao je.

"Njega ćete morati pitati gdje odlazi", rekao je Plenković. "On je danas rekao da nema jasnu sliku što će i gdje raditi. Kad bude spreman nešto više reći, to će vam reći", kazao je.

Ćorić i Marić su samoinicijativno otišli. Plenković je upitan što se događa.

"Prvo, vidjete ćete kroz desetak godina, jako će se malo hrabrih ljudi željeti baviti politikom", rekao je Plenković. "Ovo se može jedno vrijeme raditi, ne može se raditi sto godina. Svatko je baždaren, netko može izdržati dulje, netko kraće. Ako oni žele ići dalje, idu dalje. Mlade mijenjamo mlađima, jednako su pametno i kvalitetni", rekao je.

Plenković je demantirao da je vlada odustala od kupnje Ine.

"Nitko od nas tko se bavi javnim poslom ne može se prema takvoj transakciji odnositi kao da je privatna osoba. Napravili smo što smo mogli, ako netko neće prodati nešto što ima po nekoj cijeni, ne možemo ga prisiliti. Mi radimo dalje, surađujemo, razlike su velike. Nakon tih razgovora više detaljno nismo razgovarali, bili smo predaleko. Da smo bili u par kuna, dogovorili bi se", rekao je.

"Da se mene ikad pitalo ja nikad takvu kompaniju ne bih išao privatizirati i davati nekom drugom. Mi sve što radimo oko struje radimo jer se možemo nasloniti na HEP koji je sto posto hrvatski. Mi ovdje nismo u poziciji kao prije, sjetite se što je INA značila za vrijeme rata", kaže.

Onda je opet upitan o Mariću. Je li riječ o nepovjerenju prema Plenkoviću?

"Marić je zasigurno zadnji kojeg ne bih branio. Svatko tko želi sam otići, može otići sutra.", zaključuje Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Zdravko Marić, kompanija MOL, kompanija Ina, Marko Primorac
PROČITAJ I OVO
Požar na Hvaru i dalje aktivan: Smrtno stradao mještanin, izgorjelo deset hektara
VATRA
Požar na Hvaru i dalje aktivan: Smrtno stradao mještanin, izgorjelo deset hektara
HVAR - Požar koji je rano poslijepodne buknuo na otoku Hvaru i dalje je aktivan te je u njemu prema podacima vatrogasaca, dosad izgorjelo desetak hektara guste borove šume, a obilježila ga je nesreća u kojoj je poginuo mještanin dok je pokušavao obraniti svoju imovinu.
Sjajan govor Milanovića u Sinju
NAKON ALKE
Sjajan govor Milanovića u Sinju
SINJ - Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način jer Turci više nisu neprijatelji pa želi vjerovati da oni razumiju probleme Hrvata u BiH te da bismo cijenili pomoć.
Milanović o Matijaniću: Partnerica je iznijela niz zabrinjavajućih stvari
PREDSJEDNIK
Milanović o Matijaniću: Partnerica je iznijela niz zabrinjavajućih stvari
SINJ - Predsjednik RH Zoran Milanović dao je izjavu za medije iz Sinja. Komentirao je slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.
HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića
OSUDA
HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića

ZAGREB - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u nedjelju je ocijenila sramotnom i najoštrije osudila javnu komunikaciju dr. Hrvoja Tomasovića vezanu za slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Veliki požar na Hvaru, jedna osoba poginula
VATRENA STIHIJA
Veliki požar na Hvaru, jedna osoba poginula
HVAR - Oko 12:45 izbio je požar guste borove šume između naselja Vrbanj i Dol na Hvaru. Požar gase i tri kanadera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE