GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene

Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 14:27
Autor: SEEbiz / N1 info
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.

Na početku je Andrej Plenković govorio o sastanku Europskog vijeća. Slovenski premijer Robert Golob je u srijedu prvi dan summita zastupao Plenkovića.

Prvi dan izvanrednog summita čelnici su posvetili vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku te su odobrili nove sankcije protiv iranskog režima. Drugi dan summita posvećen je gospodarskim pitanjima. Budućnost jedinstvenog tržišta i konkuretnost europskog gospodarstva središnja je tema ovoga izvanrednog summita.

“EU želi jačati konkurentnost i imati politike koje će snažiti njezino gospodarstvo”, rekao je na početku.

Istaknuo je da se javila ideje “pete slobode”. “Četiri osnovne slobode su kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi, a kao peto bi bilo slobodno kretanje svega vezanog uz obrazovanje, istraživanje i digitalnu budućnost”, rekao je.

Komentirajući rezultate izbora rekao je da je HDZ dobio 100.000 glasova više nego na prošlim izborima te dodao: “Kolege žele da Hrvatska nastavi putom političke stabilnosti, da brzo radimo na slaganju vlade. Rekao sam da ću otići malo ranije u Zagreb prije kraja ove rasprave, da krenemo u razgovore s političkim partnerima i potencijalnim partnerima za sastavljanje većine i vlade.

Mi u HDZ-u smo jako zadovoljni, treći put smo uvjerljivi pobjednici na izborima. Pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. U Rijeci i Istri nismo prvi, pobijedili smo u svim zagrebačkim jedinicama. Ova pobjeda je ostvarena na enormnoj izlaznosti kakvu nismo imali godinama. Izlaznost u Zagrebu je 70 posto i time smo anulirali tezu da HDZ pobjeđuje samo kad je slaba izlaznost. Nekoliko mandata nam je proklizalo.”

“Hrvatski narod je rekao svoje u bizarni dan koji je odabrao Milanović čime je naštetio rastu BDP-a, o tome je govorio i HUP. Milijuni eura mu očito nisu bili bitni. Napravio je političku protuustavnu sabotažu i diverziju, upleo se suprotno nadležnosti predsjednika u utrku za Sabor, grubo povrijedio svoje ovlasti. Svi koji ga podržavaju, krše Ustav, ali ta njegova diverzija je propala, dekridibilizirao se jer više nije predsjednik svih hrvatskih građana. Kandidat je pa nije… Sad zove okolo ljude koji svi zovu mene, ljude zbunjuje, laže. Poručujem partnerima da mu ne vjeruju ako ih zove, ponaša se neodgovorno i bizarno. Mislim da je jako naštetio SDP-u. Uništio je čovjeka koji je četiri godine uzaludno bio predsjednik SDP-a. Napravili su smiješni skeč, dekredibilizirali SDP, pretpostavljam da će se ondje birati novo vodstvo jer ovo nije za ozbiljnu političku stranku.

Iskoristit ćemo pravo pobjednika razgovora s drugim akterima. Onaj koji je dobio 61, dobio je relativnu većinu. Dogovorit ćemo s partnerima za koje smatramo da mogu sudjelovati u našem programu, jer program se sastavlja tako da mali partneri prihvaćaju konture programa velike političke stranke, i tako će biti sada.”

Komentirajući tko ne dolazi u obzir u postizbornoj koaliciji rekao je:

“Isključivi su ljudi koji su otvoreno podržavali Milanovića u raboti koja je naštetila i njemu i onima koje je htio podržati. Oni ne čestitaju na pobjedi. Nakon što su se zatvorila birališta, nitko nije čestitao pobjedniku, to su valjda naučili od Milanovića. Taj kompleks ga očito progoni. Od njega se prepisuje najgore. Pozivam sve političke aktere da spuste ton, kampanja je gotova, narod je rekao što misli. Neka se ponašaju kao svi drugi akteri u drugim demokracijama kad se izbori završe. Čestita se pobjedniku i razgovara se dalje, a ne radi se na tome da oni koji nisu dobili većinu, huškaju neke male stranke – ajmo mi sastaviti koaliciju kvazinacionalnog spasi protiv onoga koji je dobio najviše. Tako to neće ići, poručujem to.”

Rekao je da se čuo s “puno ozbiljnih stranaka i ljudi” i dodao o Rijekama pravde: “Da su oni dobili 60, ja bih im čestitao.”

O koaliciji s Domovinskim pokretom rekao je:

“HDZ ima statut, deklaraciju, poziciju na desnom centru gdje ga je stavio Tuđman. Tu se nalazi i naša europska obitelj. Da smo dobili 76, rekli bismo da nemamo što razgovarati. Kada dobijete manje, onda razgovarate i nastojite konvergirati u sastavljanje programa vlade. Razgovarat ćemo s onima koji su voljni, ozbiljni… Ne plašite se, neće vam se ništa dogoditi. Ako surađujete s HDZ-om, neće vas nitko više voljeti? Čega se sramite? Moramo neke barijere prelaziti… Moramo podići političku kulturu na višu razinu.”

Da nije bilo proklizavanja ovih nekoliko mandata, vlada bi bila formirana jučer, dodao je.

“Nema teoretske šanse da oni formiraju vladu, niti bi to bilo u redu. Sljedećih ćemo se dana posvetiti razgovorima. Narod nije dao povjerenje poraženima. Ako mi u Zagrebu pobijedimo, onda je i narod Zagreba za HDZ. To moraju svi osvijestiti, moraju smanjiti ton. Pogriješili ste, kršili ste Ustav, govorili o vladi nacionalnog spasa… Stupidna je teza o porobljenim institucijama jer onda ni EPPO ni DORH ne bi pokretao postupke protiv bilo koga, a kamoli protiv visoko profilnih slučajeva.”

Tagovi: PLENKOVIĆ, MILANOVIĆ, HDZ
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE