GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Milanović se ponaša nenormalno otkad je uhićen Kovačević

Plenković: Milanović se ponaša nenormalno otkad je uhićen Kovačević
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 15:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade.

Nakon što je Vlada održala redovitu sjednicu, a svoje obraćanje javnosti završio predsjednik Republike Zoran Milanović, pred novinarima se ukazao premijer Andrej Plenković.

“Obećavamo manje, a izvršavamo više”, kazao je Plenković podsjetivši na ono što je ranije danas govorio na Vladi oko MMF-ove procjene gospodarskog rasta, za koju kaže da će biti oko šest posto.

Pustit ćemo u javno savjetovanje Strategiju digitalizacije, najavio je premijer i dodao kako se nastavlja i s reformom pravosuđa, a u javno savjetovanje idu i dva zakona povezana s reformom zdravstva.

“Predstoji nam učiniti napore oko zajedničke cijene plina u Europskoj uniji”, istaknuo je premijer govoreći o budućim zadaćama: “Moramo stati na kraj špekulacijama.” Naglasio je koliko je važan sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu sljedećeg tjedna.

Premijer je spomenuo i ulazak Hrvatske u Schengen rekavši kako ulazimo u “sitan vez konačnih odluka”. Krajem mjeseca oečkuje da će se izglasati to da Hrvatska postaje članica Schengena. “Ulazimo u najuži krug 15-ak zemalja i očekujem da agilnom pristupom dođemo do rezultata”, rekao je premijer.

Predsjednik Milanović
“Nisam znao sigurno. Je li on znao?”, upitao je Plenković novinare kad su tražili da komentira izjave predsjednika koji je njega i ministra obrane nazvao dronovima samoubojicama.

“Milanović od početka mandata, naročito zadnje dvije godine, otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević, se počeo nenormalno ponašati. Oni su bliski prijatelji. On je na poziv prijatelja Kovačevića, glavnog čovjeka za antikorupciju u Ini, kojeg Grmoja i Most, Milanovićevi mališani, zovu na Antikorupcijsko vijeće. To je kao da obiteljskog nasilnika, koji mlati ženu i djecu, zovete na simpozij o borbi protiv nasilja. … Milanovićev prijatelj Kovačević ga zove, u vremenu lockdowna, na hranu, da se ne baci. A pazite sad ovo, to sam doznao nedavno, tamo vuče sa sobom Hranja. I to je ekipa koja će nama tumačiti da smo mi izdajnička vlada koja bi trebala biti uokvirena u dva podnaslova: “Korumpirani lopovi, HDZ” i drugi, “Izdajnici”. Taj isti Milanović, u svim izjavama ima razumijevanja za Putina”, rekao je Plenković.

Njegovi ministri su bili u Kovačevićevom “klubu”, ali ne u vrijeme lockdowna, kaže premijer. “To nije isto.”

Na pitanje novinara zašto inzistira na tome da je Milanović nervozan zbog Kovačevićevog uhićenja, premijer kaže da novinari to mogu ispitati. “Vi ispitajte, vi zovete kredibilne goste s kraljevskim tretmanom u dnevnicima pa njih pitajte”, poručio je dodajući kako je važno da se to čuje i zna, a da on nema utjecaja na uređivačku politiku medija.

Borba protiv korupcije

Činjenicu da je Kovačevića upravo njegova vlada imenovala na čelno mjesto Janafa, a on ga optužio da je upravo premiejr dao zeleno svjetlo za memorandum koji je doveo do zatvaranja sisačke rafinerije premiejr je prokomentirao riječima da ne vidi vezu između aktualne afere u Ini koju je otkrio odjel Ministarstva financija u njegovoj vladi.

“To govori da je naša vlada privržena borbi protiv korupcije i da je ona ključno obilježje našeg mandata. Tisuću puta ću ponoviti, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide, utjecaja… Postoje samostalna, neovisna tijela. Ovaj konkretan slučaj otkrilo je Ministarstvo financija. Banke su javile, ali nisu provele analizu, mi smo donijeli i zakonski okvir za AML (anti money laundring)… “, kaže.

“Korupcija se rješava tako da tijela postupaju, a ne da ne postupaju. A tko je omogućio da tijela postupaju bez upliva”, kaže premijer.

ZTC

“Nikakvu informaciju o tome nismo imali. Što vi mislite? Da Valda ima ekran na kojemu blinkaju točkice tko dolazi na sastanak? Mislite da SOA nadzire sve ljude, telefone i zna tko dolazi, što je vama”, pitanjem je odgovorio na pitanja.

“Stvar je zdravog razuma. Klanac će biti smijenjen. Naložio sam to ministru, čisto zbog apsolutno nesuvisle procjene da u ovim okolnostima prima nekog takvog na sastanak”, kaže dodajući da je to “diskvalificirajući potez”. Premijer kaže i da je pitao ministra obrane Marija Banožića te da ni on nije znao za sastnak. “Hrvatska nije big brother da zna tko se s kim sastaje i tko koga zove.”

Rast plaća dužnosnika

“Mi mijenjamo stvari na način da ne naraste plaća dužnosnicima. Zante da je situacija sada apsurdna, da ima službenika koji imaju veću plaću nego dužnosnici… Mi se nismo nešto trudili povećati si plaće, svjesni smo okolnosti”, kaže premijer.

“Ako Vlada poveća neoporezive primitke daje mogućnost poslodavcu da radniku da veća primanja a da to nije oporezivo. Nitko ne spominje, ali ne zaboravimo da smo mi smanjili cijenu struje. Toliko smo pomogli gospdodarstvu da oni jednostavno tu situaciju, ako su fer, a neki očito jesu, žele podijeliti sa svojim zaposlenicima”, govori. Dodaje da je uloga države da održi gospodarstvo agilnim.

Upitan zašto se ne odaziva na pozive Antikorupcijskog cijeća kaže: “Kome da se odazivam? Imate ekipo koja dovodi kao glavnog aktera čovjeka koji je orkivljenik ili otpuženik za korupciju megarazmjera. I sad bi taj netko, s takvim kredibilitetom, trebao biti prava osoba da nam priča o svojim vještinama. O čemu govorimo? S druge strane je Most koji, otkad sam ih izbacio iz Vlade, ima samo fiks ideju da ruši Vladu. Samo zbog toga postoje. Kome da idem tamo? To je zlorabljenje tog tijela. Svejedno mi je koga će zvati i tko će im se odazivati. Ja neću”, kaže premijer.

Situacija u Ini

Na pitanja o istražnom povjerenstvu za Inu, kaže kako ono što je u okviru sudbenog pitanja ne može biti predmet istražnog povjerenstva.

“Naš je cilj vratiti Inu u hrvatske ruke i promijeniti način upravljanja”, kaže premijer dodajući da je došlo do situacije u kojoj se mora sjesti i vidjeti kako dalje. “Ovako dalje nema smisla”, kaže. Poruku je, dodaje, prenio mađarskom premijeru. Govori i kako je važno imati instrumente poput HEP-a i Ine te da vidi koliko je Hrvaska ograničena u odnosu na to kako bi bilo kad bi te instrumente imala u potpunosti u svojim rukama.

“Radi se na svemu. Imamo ministra koji ima jasnu uputu da se time bavi”, kaže.

Vanjski neprijatelj
Upitan je li pretjerao s izjavim o vanjskim neprijateljima, kaže kako postoji sprega. “Imate despota Grbina koji meni govori da sam mali tiranin. Čovjek koji je izbacio ne znam koliko organizacija SDP-a i šutnuo dvojicu zastupnika u zagrebačkoj organizaciji, jedan meni jako simpa, Maras, s kojima sam imao sportski odnos, a jedan sveučilišni profesor… On se usudi o meni govoriti kao o tiraninu. Otišlo mu je 17, 18 zastupnika u saborskom Klubu, to je kao da meni ode 32, 33. Vrlo je ozbiljna situacija u kojoj predsjednik države za Vladu govori da je izdajnička. Predlažem Hajdašu Dončiću da hitno pita SOA-u otkud to. Meni ne treba SOA da vidim tko se za što zalaže. Dovoljno je da izvrtim film do ruske agresije i vidim što je tko govorio”, kaže premijer dodajuć ida su oni možda samo “korisni idioti”.

Grbina je nazvao i “tiraninom, despotom iz Kragujevca”. “Pa ja se ponašam ekstra pristojno kako bih trebao odgovoriti na sve što se plasira.”

Premijer je komentirao stanje u BiH. “Komisija je kao ključnu stvar stavila nastavak izborne reforme i to nakon što je Schmidt unatoč najvećim Milnovićevim uvredama, pomogao Hrvatima.”

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Dragan Kovačević, Janaf, kriminal u Ini
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE