GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Milanović vuče Đurđević kroz blato, meni je nje žao

Plenković: Milanović vuče Đurđević kroz blato, meni je nje žao
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti nakon sastanka užeg kabineta vlade, koji se sastao u 12 sati.

Najavljeno je da će Plenković govoriti o cjepivu i mjerama, a očekuje se i da će odgovoriti predsjedniku Milanoviću, koji ga je danas kritizirao oko izbora šefa Vrhovnog suda.

"Nastavljaju se mjere za pomoć gospodarstva od 4000 kuna, kao i naknade za fiksne troškove za one kojima je pad prometa veći od 60 posto", rekao je na početku Plenković.

"Donijeli smo odluku da nastavimo nadoknadu troškova struje na području Banije. Te troškove će snositi HEP i vlada za sve koji su nastradali u potresu. Nastavlja se nenaplata cestarine od Zagreba do Siska i u travnju", rekao je.

"Gledat ćemo u svim situacijama gdje je slika lošija, gdje se broj zaraženih povećava, da se prijeđe na model C u školama. Detalje ćemo objaviti sutra, odnosno u petak", rekao je Plenković.

"Cijepio sam se AstraZenecom. Sva cjepiva su učinkovita. Osjećam se ok, što vi kažete? Sutra ćemo vidjeti", rekao je.

"Što se tiče cijele ove priče, važno je da javnost razumije koncept neovisnosti pravosuđa. Nema dovoljno shvaćanja što je to. To znači da izvršna vlast, a to je vlada, nema nikavu ovlast u vezi radnji koje poduzima DORH i postupaka pred sudom. Mi ne utječemo na to koji će se postupci pokrenuti, o određivanju pritvora, kazni, krivnji... Mi s time nemamo ništa", rekao je.

"Sudovi odlučuju samostalno, to je njihova zadaća. Taj posao rade DORH i sudovi. Važno je da se svi dužnosnici, osim predsjednika Vrhovnog suda, biraju njihove kolege i to od 2010. godine. Milanović kaže da sudovi rade pod HDZ-om. To je politički spin u kojem Milanović nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj. To nije njegova uloga niti zadaća. On ne može glumiti nekoga tko je lider oporbe", rekao je.

"Oporba se svela na puke izvođače Milanovićevih naredbi. To je pokušaj Milanovića da rasklima parlamentarnu većinu", dodaje.

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi", rekao je.

"Pofesorica Đurđević je pristala biti dio protuzakonite procedure. Moj stav o njoj prije i poslije tog njenog pristanka... Ona je morala znati da je dio protuzakonite procedure, a ona je visoko stručna osoba", nastavlja Plenković. "Ona je pustila da ju predsjednik Republike provuče kroz blato. HDZ je neće podržati, to govorim čvrsto i jasno", kaže.

"Teza koja se provlači s ljevice da je Đuro Sessa kandidat HDZ-a, to nije istina, to je laž koju otklanjam. To su puste teze, to je netočno. Moj je dojam da Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika, da je bilo tu drugih kandidata, ali da je jedina pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri", rekao je.

"Postoji dovoljno vremena da konsenzusom izaberemo nekog drugog. Prof. Đurđević je prihvatila biti protuzakonite procedure i time se diskvalificirala", rekao je.

"Milanović ignorira i ne poštuje stav Ustavnog suda. Ne aludiram na ništa, samo objašnjavam da je on trenutno u političkoj akciji. Ovo nije ispunjavanje dužnosti predsjednika RH. Ovo je politički pamflet koji nastoji simplificirati temu stanja pravosuđa tako da ćemo izabrati jedinu osobu koja je pristala proći kroz blato i završiti u protuzakonitoj proceduri", nastavlja Plenković.

"Sve njegove teze su ispolitizirane, ovo što gledamo je nadrealno. Ovo je ključna tema. Što je Milanović napravio za reformu pravosuđa? Što je ostalo bolje u njegovom mandatu u odnosu na reforme koje radimo mi? To da mu se vrati lista iz Vijeća Europe jer su protiv stava išli mijenjati kandidata?", govori Plenković. "Sve teze su isfabricirane, to je politički spin. Meni je prof. Đurđević žao", rekao je.

"Treba stvari razgoliti do kraja. Nećemo prihvatiti tezu da je ovo alfa i omega reforme pravosuđa", kaže Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus, Zoran Milanović, Zlata Đurđević, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE