GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Milanović zagađuje javni prostor

Plenković: Milanović zagađuje javni prostor
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 19:48
Autor: SEEbiz

ZADAR - Boraveći u Zadru povodom 30. obljetnice vojno – redarstvene akcije Maslenica premijer RH Andrej Plenković prokomentirao je aktualna događanja, među kojima su problemi hrvatskih državljana zarobljenih u Zambiji, povećanje cijena nakon uvođenja eura, te posjet predsjednika Milanovića Mađarskoj.

Situacija hrvatskih državljana koji već duže vrijeme u zambijskom zatvoru čekaju rasplet optužbe za trgovanje djecom već danima intrigira javnost, a premijer je Plenković kazao kako se situacija može sagledati s dva aspekta, piše Novi list.

“Prvi je aspekt konzularna zaštita i pružanje pravne ponoći hrvatskim državljanima u zambijskom pritvoru, te nadolazećem pravnom procesu.

Naši su diplomatski predstavnici u stalnom kontaktu s njima, njihovim braniteljima i obitelji u hrvatskoj. Drugi je aspekt taj da se u Hrvatskoj provode aktivnosti kojima je cilj utvrditi o čemu je tu točno riječ, te je li procedura međunarodnog posvojenja djece napravljena po pravilima.

Stav Vlade je da se sve mora ispitati te da se sve moguće nepravilnosti ili nezakonitosti trebaju čim prije anulirati, poručio je Plenković, komentiravši u nastavku posjet predsjednika Milanovića Mađarskoj, gdje se susreo s mađarskom predsjednicom Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom, koji su još jednom pozdravili njegov “hrabar” nastup prema europskim institucijama.

“Njegov stil ponašanja prema Vladi i HDZ–u katkad nije primjeren javnom prostoru. Zagađuje ga i nije nimalo koristan za našu politiku. Što se tiče njegovih vanjskopolitičkih stavova, oni ima punu slobodu i pravo da ih javno ističe.

Mogu samo reći da je ovaj tjedan u našim raspravama bio pripremljen i konstruktivan, istaknuo je Plenković, dodavši kako se u Davosu imao priliku susresti s mnogim visokim inozemnim političarima s ciljem poboljšanja odnosa Hrvatske i inozemne zajednice.

Zastupanje principijelne i konzistentne hrvatske vanjske politike čvrsto je ukorijenjeno u vrijednostima koje mi kao Vlada komuniciramo s našim saveznicima i partnerima.

Nemamo nikakvih dilema oko agresije na Ukrajinu, ruske agresije i kršenja međunarodnih prava. Kao država smo i kao Vlada iskazali ogromnu solidarnost s ukrajinskim narodom u njihovoj patnji i boli.

Što se tiče predsjednikovih komentara da mi njegove postupke i stavove komentiramo u međunarodnoj zajednici, smatram da su ti stavovi pogrešni i loši, kazao je Plenković, dodavši kako je jako važno da partneri u međunarodnoj zajednici budu svjesni da imamo dvije Hrvatske – jednu principijelnu i jasnu i drugu s rezervama ili simpatijama, koje su vođene kratkovidnom i mrziteljskom politikom koju pak vodi prema Vladi i HDZ–u”, rekao je.

Na kraju je premijer prokomentirao i problematiku nerealnog povećanja cijena koja je nastupila nakon uvođenja eura, kao i inicijativu Vlade da trgovci cijene prilagode onima prije početka nove godine.

“Već smo u nizu navrata kazali kako se dio gospodarskih subjekata ne ponaša etično, te kako su prelazak na euro iskoristili za nepotrebno oštećivanje potrošača, bez paralelnog rasta troškova inputa. Stoga sve još jednom pozivam da neopravdanim podizanjem cijena prestanu činiti štetu građanima.

U prošloj smo godini uspjeli zadržati veliki paket mjera za gospodarstvo i građane. Inflacija od 10, 8 posto, uz regulaciju cijena struje, plina i naftnih derivata, samo je dio mjera koje je Vlada poduzela kako bi građane zaštitila od prekomjernog udara na njihov standard, naglasio je Plenković, dodavši da u kontekstu kada se država svojom intervencionističkom politikom pokazala na visini zadatka, nije dobro da vodimo rat s gospodarstvenicima.

“Umjereno povećanje cijena prilikom promjene valute nije neobično. No, najvažnije je biti odgovoran. Mi ćemo voditi računa da unatoč izglednom usporavanju gospodarstva u ovoj godini očuvamo socijalnu koheziju i kulturu”, istaknuo je Plenković.

Jedan od spominjanih načina na koje bi se moglo stati neopravdanom podizanju cijena je i kolektivna tužba protiv oni kojih su kršili zakon i neopravdano kršili cijene.

“Vlada ima arsenal instrumenata za pomoć građanima i gospodarstvu, pa tako ima rješenja i za varijantu onih koji se perpetuirano ponašaju na način štetan za građane, kao što je ukidanje poticanja i subvencija za kršitelje zakona”, zaključio je premijer Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, akcija Maslenica, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE