GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Možemo raspravljati na izvanrednoj sjednici, ali rješenja će dati Vlada

Plenković: Možemo raspravljati na izvanrednoj sjednici, ali rješenja će dati Vlada
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da se na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora raspravljati može, ali da će situaciju oko štrajka pravosudnih službenika riješiti Vlada u dijalogu sa sindikatima.

“Raspravljati na razini Hrvatskog sabora ono što rješava Vlada u razgovoru sa sindikatima može biti politički predloženo, ali realno, rješenja će se donijeti u dijalogu između Vlade i sindikata. I na tom tragu je ministar pravosuđa Ivan Malenica i danas vodio razgovore”, rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Dodao je i da Malenica svo ovo vrijeme razgovora sa predstavnicima sindikata i traži rješenje koje ne bi dovelo druge državne službenike i namještenike u poziciju da oni osjete da bi se na neki način narušio njihov status i plaća.

Zahtjev predsjednika Republike Zorana Milanovića da se zbog štrajka, ali i prodaje viškova plina u HEP-u, održi izvanredno zasjedanje Sabora, Plenković je nazvao “politikanskom, pristranom i praktički potpuno oporbenom inicijativom”.

Milanović je taj zahtjev uputio Hrvatskom saboru na inicijativu 9 oporbenih stranaka, a jučer je potvrđeno da će se to zasjedanje održati u petak, subotu i nedjelju.

Poručio je i da je Milanović u tom zahtjevu “doslovno kopirao ono što je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić napisao” ranije.

Nadovezao je i poručio da će Vlada poslati odgovor na pismo Dobronića, koji se Vladi obratio s upozorenjem da višetjedni štrajk u pravosuđu ozbiljno narušava funkcioniranje sudova. No, poručio je i kako Vlada ne podržava njegovu sugestiju, da se sudski službenici i namještenici izdvoje iz sustava državnih službenika i namještenika.

“Nikada, niti jedan propis nije išao u smjeru njihovog izdvajanja (...), a nikada nitko, recimo ocjenom ustavnosti, nije doveo u pitanje da postojeći sustav nije u skladu sa zakonom i Ustavom”, istaknuo je Plenković i poručio da će Dobronića pozvati na sastanak.


O drugoj temi zbog kojega je za sutra i ovaj vikend sazvana izvanredna sjednica Sabora, prodaji viškova HEP-ovog plina n cijenama koje su bile niže od nabavnih, Plenković je najavio da će to raščistiti Vlada u okviru svojih nadležnosti.

Ponovo je rekao da taj prijedlog daživljavaju kao “isključivo politikanstski pristup predsjednika Republike koji je ovdje zauzeo sasvim jasno i isključivo stranu oporbenih političkih stranaka i djelovao na temelju njihovog političkog pritiska”.

Plenković se osvrnuo i na posljedice nevremena koje je jučer pogodilo Zagreb, ali i ostale hrvatske županije.

“Ovo je bilo jedno od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu. Udarni vjetra bili su olujni, na granici orkanskih, prema dosada dostupnim podacima”, rekao je premijer i dodao da je pojava ovako ekstremnih oborina samo najnoviji znak sve bržih i sve razornijih klimatskih promjena.

“Očito je da se klimatske promjene ubrzavaju. Potrebno je da kao društvo postanemo svi zajedno više svjesni naše ukupne odgovornosti”, poručio je Plenković i dodao da će Vlada pomoći u saniranju materijalnih šteta od nevremena. Ona je velika i tek se treba utvrditi, oštećeno je preko 2000 objekata i veća količina osobnih automobila.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
SMIRIVANJE
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.
O sudbini iranskog predsjednika nakon pada helikoptera još se ništa ne zna
POTRAGA
O sudbini iranskog predsjednika nakon pada helikoptera još se ništa ne zna
TEHERAN - Večeras je na sjeverozapadu Irana još uvijek u tijeku intenzivna potraga za helikopterom u kojem se nalazi predsjednik Ebrahim Raisi, javljaju tamošnji mediji i dužnosnici koji su ranije rekli da se dogodila helikopterska nesreća.
Banožić: Izneseno je puno toga što nije istinito
PREKINUO ŠUTNJU
Banožić: Izneseno je puno toga što nije istinito
ZAGREB - "Ja želim upravo da struka kaže svoje i tako da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak, odnosno sam kut sudara."
Teško sletio helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija
INCIDENTI
Teško sletio helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija
TEHERAN - Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija bio je uključen u incident dok je bio u posjeti sjevernoj regiji i njegovo stanje trenutno nije poznato, izvijestila je iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim u nedjelju na platformi X.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE