GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković na COP26: Klimatske promjene trebaju biti jedna od glavnih političkih tema

Plenković na COP26: Klimatske promjene trebaju biti jedna od glavnih političkih tema
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
GLASGOW – Klimatske promjene moraju postati glavna politička tema, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda koja se održava u Glasgowu.

Konferencija COP26 krenula je u nedjelju u najvećem škotskom gradu, no najvažniji dio dva tjedna duge konferencije održava se u ponedjeljak i utorak kad u Glasgowu boravi 120 čelnika država koji bi trebali dogovoriti nove inicijative o smanjenju emisija stakleničkih plinova i usporavanju rasta temperature.

„Ovo mora postati jedno od glavnih političkih tema s kojima se bavimo”, rekao je Plenković u ponedjeljak, dodavši kako Hrvatska „nije problem” jer po glavi stanovnika ima male emisije štetnih plinova, četvrte najniže u Europi.

„Problem su velike zemlje čija industrija, promet i poljoprivreda jako pridonose emisijama ugljikovog dioksida”, naglasio je premijer koji će svoje obraćanje konferenciji imati u utorak. On tu konferenciju vidi kao način dizanja svijesti o klimatskim promjenama, posebno mlađoj populaciji koja "zaslužuje budućnost" kakvu su imale starije generacije.

Plenković smatra kako trenutna politička generacija ima odgovornost napraviti iskorak po pitanju klimatskih promjena te da su čelnici okupljeni u Škotskoj doista svjesni o hitnosti klimatske situacije.

"To je nešto što je tu, pred nama, i to vrlo brzo", naglasio je premijer, pa dodao da se političari "nisu došli šetati u Glasgow, nego dati doprinos".

U Glasgow nisu stigli predstavnici Kine, najvećeg svjetskog emitera štetnih plinova, te energetske velesile Rusije.

Hrvatski premijer kazao je kako je „šteta” da te države nisu nazočne, no da „one imaju svoje politike” odlazaka na međunarodne konferencije u vremenu covida-19. Ruski predsjednik Vladimir Putin kao razlog nedolaska na samit G20 formata u Rimu dva dana ranije naveo je epidemiološku situaciju, a kineski predsjednik Xi Jinping nije napustio državu od početka pandemije.

Plenković je na marginama konferencije imao niz bilateralnih susreta, među njima s indijskim premijerom Narendrom Modijem, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Tagovi: Andrej Plenković, klimatske promjene, COP26
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE