GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Nema stradalih u požaru, sve raspoložive snage su na terenu

Plenković: Nema stradalih u požaru, sve raspoložive snage su na terenu
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 22:55
Autor: SEEbiz / H
ZATON - Premijer Andrej Plenković izjavio je večeras u Zatonu da je upoznat s razmjerima štete od požara koji je u srijedu zahvatio područje šibenskog Zatona i Rasline, da je uništeno 20-ak kuća, no da nema stradalih i ozlijeđenih te je zahvalio svima koji ulažu nadljudske napore u obrani od toga velikog požara.

Došli smo podržati vatrogasce, policajce i vojnike kojih pristiže još i bit će ih 80-ak do jutra, rekao je Plenković u izjavi novinarima dodavši da su vremenski uvjeti izrazito loši, da je suša i da se stoga požar brzo širio i zbog vjetra. Istaknuo je da su sve raspoložive snage na terenu.

Aktivni su bili i protupožarni zrakoplovi kanaderi uz sva ostala vozila i aktivnost vatrogasaca kojima zahvaljujemo na angažmanu, kao i domaćem stanovništvu koje je branilo svoje kuće. To je bio zajednički napor, ovo je jedan od velikih požara i u posljednjih šest godina, nismo imali situaciju da je izgorjelo toliko kuća kao u Zatonu i Raslini, rekao je Plenković u Zatonu.

Sve snage Šibensko-kninske županije, iz Splitsko-dalmatinske županije, državne interventne postrojbe koje će doći iz Ličko-senjske županije, u pripravnosti su Primorsko-goranska, Karlovačka i vidi se jedan cjeloviti napor i zahvaljujem, prema informacijama koje sam dobio od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je danas iz Divulja iz operativnog sjedišta pratio sve aktivnosti i koordinirao, svima koji ulažu nadljudske napore u obrani Zatona i Rasline, da se ograniči razmjer štete ovoga velikog požara, dodao je.

Učinit će se sve da se požar lokalizira koliko je to moguće u ovakvim vremenskim uvjetima, istaknuo je premijer.

Odgovarajući na novinarski upit, Plenković je rekao kako su vatrogasni zapovjednici postavili protupožarne snage da štite pravac prema Vodicama i od Rasline prema Šibeniku i oni će noćas dežurati i nastojati da se taj požar ne proširi.

Vezano uz nedostatak sezonskih vatrogasaca zbog niskih naknada, Plenković je rekao da su dobili uvjeravanja vatrogasnih zapovjednika da je osiguran dovoljan broj ljudi, da se napravi rotacija i odmore vatrogasci koji su danas gasili požar i da će se nadopunjavati drugim postrojbama i omogućiti da se požar lokalizira.

Ove godine je velika potražnja da se ljudi aktiviraju u turizmu pa se to osjeti u vatrogastvu, međutim s obzirom na pripremu protupožarnu sezonu i koordinaciju u okviru sustava domovinske sigurnosti i dolaska vatrogasaca s kontinenta na obalu, prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića imaju dovoljno postrojbi.

Premijer je također rekao da su na požarištu bila tri Canadaira koji su radili non-stop dokle god su mogli tijekom dana, jer ne mogu letjeti noću. Hrvatska ima šest Canadaira, četiri operativna, dva su na remontu i sve što može će funkcionirati ovoga ljeta, pilota ima dovoljno, napravili smo iskorak, ministar obrane Mario Banožić vodi računa o njihovim naknadama, dnevnicama i svemu što je potrebno. Oni ulažu nadljudske napore i odajem im veliko priznanje za sve što rade godinama, poručio je premijer.

Podsjetio je da su nakon 2017. podignuti kapaciteti svih postrojbi, međusobnu umreženost, lanac zapovijedanja i brzina djelovanja i cijela Hrvatska je pokrivena. Nažalost, ne možemo utjecati na dinamiku klimatskih promjena, velike su vrućine i žega i povećan rizik kad se u takvim okolnostima dogode požari uz vjetar i tu ljudski faktor ima određene limite, naglasio je premijer.

Sušna je godina, bio sam u Divuljama prije četiri tjedna i već smo tada konstatirali i jasno upozorili da smo imali više požara i opožarenih površina nego prije i ova godina nije laka, rekao je dodavši kako se nada da neće trebati dodatna (inozemna) pomoć.

U Zatonu su stigli i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, kninsko-šibenski župan Marko Jelić i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Tagovi: Andrej Plenković, požar kod Šibenika
PROČITAJ I OVO
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
PREDSJEDNIK
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
ZAGREB - "Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina”, rekao je.
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
DEMANTI
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
ZAGREB - Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti, izjavio je prilikom gostovanja na N1 televiziji kako zna da je jedan od policijskih službenika šmrkao kokain na intervenciji, no policija tvrdi kako su proveli istragu i kako je cijela priča izmišljena.
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
OBNOVA
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
ZAGREB - Radimo na ubrzanju kako bismo utrošili maksimalna sredstva. Već smo i održali sastanke, rekao je Bačić.
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
POPULIZAM
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio se s radnicima Čistoće koji su štrajkali četiri dana.
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
PREOKRET
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
ZAGREB - Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, do 22,50 sati nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru te je još neizvjesno što će se događati tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE