GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar

Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ŽELIO SE POHVALITI...
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 12:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obratio se medijima pola sata nakon vijesti da je BDP u četvrtom tromjesečju 2024. rastao 4.3 posto. Kaže kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a.

Plenković kaže da je na “treći najbrži rast u EU-u” utjecao nastavak rasta potrošnje kućanstava, rast plaća i trovine na malo i dobra situacija na tržištu rada. Spomenuo je i nastavak investicija iz proračuna i državnih poduzeća i NPPO.

“Samo od kraja 2022. do 2023. završeno je oko milijardu natječaja i poziva, a još je milijarda otvorena", kazao je.

Na rast su, tvrdi, utjecale mjere vlade. “Da se prisjetimo, gospodarski rast su i vlada i HNB prognozirali na 2.8 posto”, kaže Plenković.

“Mi smo ostvarili ono što smo i planirali”, kaže i dodaje kako se da zaključiti da smo dobro planirali vlastite ekonomske politike. Dodaje da rast potvrđuje kako se vlada vodila održivim ekonomskim politikama.

“Mi s 4.3 posto imamo najveći rast BDP-a, osam država ima negativan rast, Hrvatska bilježi drugi najveći rst BDP-a u 2023. u odnosu na 2022., odmah iza Malte”, kaže. Dodaje i da se očekuje nastavak rasta te da je ovo potvrda dobre politike i pouzdanosti, kao i povjerenja koje građani imaju prema politikama vlade.

"Itekako korisna i dobra vijest za Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Naša je prognoza da će nam rast biti 2.8 u 2024., takva je prognoza i EU komisije. Nije slučajno da imamo ovakve rezultate. I zahvaljujući predanosti gospodarstvenika i radnika, ali i zbog okvira iz programa vlade", rekao je Plenković i naglasio da je vlada uvela Hrvatsku u eurozonu. Spominje opet i vladin paket mjera.

"Ovaj u Osijeku ima veću plaću nego u Zagrebu. Sve što je vlada radila je bila istina. godinama subvencioniramo cijenu plina, struje i goriva", rekao je i dodao da se smanjuje i stopa inflacije.

Plenković je izvadio i tablice i njima se hvali kao zaslugom svoje vlade.

Upitan je o novim optužbama o nenamjenskom trošenju novca ministrice kulture Nine Obuljen.

"To je klasični medijski-politički udar, sad je na red došla ministrica Obuljen", rekao je.

Spominje rast plaća. "Reforma nije došla preko noći, došla je uz puno truda i rada", kaže. "Veliki broj ljudi će od travnja itekako osjetiti vladinu politiku plaća", dodaje.

Je li uložio u trezorske zapise?

"Nisam ove godine jer fizički nisam stigao... Imali smo takav tempo. Lani smo uložili supruga i ja po 5000 eura", rekao je.

Novinari ga pitaju ne vidi li problem s ministricom Obuljen: "Ne. Ona je odradila sjajan posao i ministrice i posao obnove. Ona se ne izuzima iz svog posla, to je važna kvaliteta", rekao je.

“Nikakav financijski interes EU-a nije povrijeđen. Da li oni žele sebi protegnuti nadležnost, vjerojatno žele. Mene više zanima zašto. Ako su vidjeli da nema interesa, mogli su to sami vratiti USKOK-u. … Promislite malo”, kazao je još o aferi s Geodetskim fakultetom.

Tagovi: PLENKOVIĆ, OBULJEN, BDP, EPPO
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE