GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o suđenju hrvatskim pilotima: Za nas je to nepostojeći proces

Plenković o suđenju hrvatskim pilotima: Za nas je to nepostojeći proces
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Proces srbijanskog pravosuđa protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih za napad na srpske civile 1995. za Hrvatsku je "nepostojeći proces" i "farsa", a budu li osuđeni "za njih ta presuda ne postoji", rekao je premijer Andrej Plenković u petak.

Premijer ne pridaje nikakvu važnost pripremnom ročištu u postupku koji je u petak počelo te odmah i odgođeno za 16. studenoga jer za Zagreb "taj proces ne postoji".

Smatra "nebitnim" što do danas nije u Hrvatsku stigla optužnica.

"To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji", rekao je.

Srbija sama donese zakon da proširi svoju jurisdikciju, pokreće proces za navodna djela počinjena izvan teritorija Srbije od ljudi koji nisu srpski državljani, kazao je.

"Već i same prve izjave o tom procesu i u vezi njegove odgode upućuju na 'farsu' u kojoj niti hrvatski piloti niti hrvatska država neće biti nekakav statist, a kamoli glumac", rekao je.

Na pitanje što će se dogoditi ako piloti budu osuđeni, premijer je kratko odgovorio "Za njih ta presuda ne postoji".

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. u zapovjednom lancu naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi) pri čemu je poginulo i ranjeno više civila srpske nacionalnosti, a među njima četvero djece.

Tagovi: Andrej Plenković, optužnica protiv pilota, Franjo Tuđman, Domovinski rat
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE