GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Od ponedjeljka javni prijevoz, ugostiteljski objekti od 11. svibnja

Plenković: Od ponedjeljka javni prijevoz, ugostiteljski objekti od 11. svibnja
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada će danas usvojiti zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

- Jučer i danas obilježavamo 30 obljetnicu prvih slobodnih izbora. I mislim da je dobro da baštinimo te vrijednosti. Zagreb je danas doživio još nekoliko potresa. Prema informacijama koje imamo nije bilo ozbiljnijih šteta - kazao je premijer u uvodnom govoru i naveo da ministar Štromar radi na zakonu koji će pomoći građanima Zagreba kao i oštećenim institucijama. Najavio je za sutra sastanak sa stručnim udrugama i predstavnicima grada Zagreba. Podsjetio je da su jučer bili u Jasenovcu i da je dobro što su tamo bili predstavnici nacionalnih manjina kao i čelnici državnih institucija. - Pozivam sve da smanje napetosti - istaknuo je premijer.

- Prelazimo na točku na kojoj smo radili proteklih dana. Prije nešto manje od dva mjeseca, imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj koronavirusa. Svijet se promijenio. Broj zaraženih skočio je s 80 tisuća na 2,6 milijuna ljudi. Broj umrlih u SAD-u premašio je 47 tisuća ljudi. Tamo je umrlo više od 2 i pol tisuće ljudi, više nego u napadu na 9/11. Da usporedimo brojke....Broj zaraženih u europskim zemljama poveća se u troznamenkastim brojevima. U Hrvatskoj nije tako. U Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj. Mi smo to uspjeli zajedno zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela. No, zahvaljujući i odgovornom ponašanju naših sugrađana. Zahvaljujući ta dva elementa, broj kojim osoba je pao iznad 1.

- Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja. Omogućit će se rad svim trgovinama. Omogućit će se rad svim uslužnim djelatnostima osim onima koji imaju bliski kontakt. Uvode se javne gradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša - kazao je premijer.

U drugoj fazi omogućit će se rad svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje kontakt s klijentima. To se odnosi na kozmetičare, frizere....

- Treća faza očekuje se 11. svibnja. Omogućit će se rad trgovačkih centara. Omogućit će se rad predškolskog vrtića i rad s djecom školske nastave do četvrtog razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima.

- Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

Kako je istaknuo, vidjelo se u posljednjim mjesecima da su najugroženiji stariji građani te se njima preporuča da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina.

- HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje. Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito važna odluka je da se omoguće vjerska okupljanja od 2. svibnja pa na dalje.

Tagovi: Andrej Plenković, koronakriza, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE