GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković odbio nekolicinu predloženih Milanovićevih veleposlanika

Plenković odbio nekolicinu predloženih Milanovićevih veleposlanika
NOVI SUKOB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 10:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Bivši ministar unutarnjih poslova, SDP-ovac Ranko Ostojić je trebao ići u Katar kao veleposlanik, Mihael Zmajlović (SDP) u Crnu Goru, a Ivo Goldstein u Grčku. Bio je to prijedlog za imenovanje hrvatskih veleposlanika koji je došao s Pantovčaka, piše u subotu Večernji list.

Kako dnevnik doznaje iz diplomatskih izvora, prijedlozi predsjednika Zorana Milanovića, koji s vladom sukreira vanjsku politiku su glatko odbijeni. U MVEP-u smatraju kako je riječ o strančarenju, političkom uhljebljivanju, odnosno zbrinjavanju dojučerašnjih stranačkih kolega, Ostojića i Zmajlovića, koji su ostali bez posla jer više nisu u Saboru, a Zmajlović je i izgubio u utrci za zagrebačkog župana.

Također smatraju da su, svi kandidati, a posebno Goldstein, politički vrlo angažirani na ljevici. Da se ne slaže s Milanovićevim prijedlogom, kazao je i premijer Andrej Plenković. Nije navodio imena no rekao je da predsjednik “predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike koji s veleposlanstvima i diplomacijom nemaju ništa”.

Milanović je jučer pak kazao kako pitanje veleposlanika rješava njegov predstojnik Ureda Orsat Miljenić. Predsjednik je, doznajemo, imao još prijedloga, poput Dragana Đurića za mjesto konzula u Tuzli, novinara Nacionala te Maje Čavlović, no ta imena nisu pobudila kontroverze u vladi. S druge strane, iz MVEP-a, odnosno vlade došli su prijedlozi da za veleposlanika u SAD ide Vladimir Drobnjak, u Vatikan Davor Stier, a u Francusku Miro Kovač.

Priča o imenovanjima veleposlanika, o čemu se moraju složiti vlada i predsjednik jer je tako propisano Ustavom, zapela je nešto iza Nove godine, kad je predsjednik Zoran Milanović najavio blokadu redovne rotacije, kazavši kako želi biti brana i spriječiti da HDZ ugrabi “sve što može”, donosi Večernji list.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Mihael Zmajlović, Ranko Osrtojić, Ivo Goldstein
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE