GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Odlučivanje o ulasku u Schengen ide predviđenim ritmom

Plenković: Odlučivanje o ulasku u Schengen ide predviđenim ritmom
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 13:03
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu kako očekuje da će odlučivanje o ulasku Hrvatske u šengenski prostor ići predviđenim ritmom.

“Razgovaramo na svim razinama, sa svim vladama o toj temi. Mislim da se polako stječe momentum da dođe do odluke na razini Vijeća EU-a”, izjavio je Plenković po dolasku na nastavak dvodnevnog samita u Bruxellesu.

Jedna od tema samita bit će pitanje migracija i zaštita vanjskih granica radi sprječavanja nezakonitih migracija.

Plenković je rekao da će razgovori koji se sada vode za vrijeme slovenskog predsjedanja i predstojećeg francuskog “biti ključni za ostvarenje strateškog cilja Hrvatske, a to je članstvo u šengenskom prostoru”.

Plenković je rekao da će jedna od tema biti i nekoliko akcijskih planova s nečlanicama EU-a kojima se želi pomoći da bolje upravljaju migracijama. “Jedna od država za koju ćemo posredno prihvatiti akcijski plan jest Bosna i Hercegovina”, kaže Plenković.

Plenković je rekao da je u četvrtak navečer tijekom rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima upozorio na stanje u Bosni i Hercegovini.

“Upozorio sam na stanje u BiH, na tenzije koje postoje, na djelovanje prije svega Milorada Dodika koji sa svojim najavama šalje poruke destabilizacije. Hrvatska se zalaže za jedinstvenu BiH, za njezinu samostalnost i suverenost i kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako sam jasno naglasio da EU treba pomoći zajedno s našim partnerima, prije svega Sjedinjenim Državama, da se postigne pravodobni dogovor o izbornom zakonodavstvu i da iduće godine na izborima Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda, budu legitimno i ravnopravno zastupljeni u institucijama BiH”, rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom rasprave o tome pitanju, kazavši da se u nju uključilo nekoliko čelnika.

Što se tiče rasta cijena energenata, što je bila prva tema na samitu, Plenković je ponovio da je Hrvatska do kraja sezone grijanja u sigurnoj zoni, da neće biti poskupljenja i da neće doći do udara na standard građana.

Tagovi: Andrej Plenković, Schengen
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE