GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja

Plenković: Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 15:59
Autor: SEEbiz
VRUXELLES - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Europskog vijeća, nakon koje je razgovarao s novinarima.

Prema Plenkovićevim riječima, postignut je dogovor o svim bitnim temama.

Zapadni Balkan je spomenut tijekom sastanka, kaže hrvatski premijer i dodaje da se snažno založio za BiH, kao što je i rekao u Sarjaevu prošli tjedan. “Smatramo da u BiH treba napraviti iskorak i donijeti zakone koji su definirani. Smatramo da BiH mora ući u europski vlak i proces pregovora koji olakšava unutarnju reformsku agendu”, rekao je.

Europski lideri razočarani su jer nije došlo do konsenzusa Beograda i Prištine oko pitanja sjevernog Kosova i ZSO-a. “Oni imaju dojam da je i jedna i druga strana prihvatila sadržaj tih odredbi, ali kako je tu ključno pitanje priznanja, čim se to negdje pojavio, sve zastaje”, kaže. Problem je, kaže Plenkoivć, u tome što KOsovo želi biti priznato, a Srbija ne želi priznati Kosovo.

“Imate još pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo”, kaže Plenković objašnjvajući da neki nisu priznali Kosovo iz svojih razloga, koji možda i nisu vezani za Srbiju i Kosovo.

“Šteta je da smo umjesto normalizacije vidjeli novu eskalaciju prije par tjedana u Banjskoj”, kaže.

Na pitanje o službenom plakatu obilježavanja obljetnice Vukovara, kojim dominira slovo U, Plenković kaže: “Ja sam prije svega se bavio drugim temama, ali vidim da je većina to komentirala. Stvari su jasne. Ovo je nešto što je radio Grad beuz konzultacija s bilo kime, s Ministarstvo branitelja, ikime. Tijelo koje će se ovim formalno baviti se sastaje sljedeći tjedan. Ovo što smo danas vidjeli je iskljčivo odgovornost Penave i Grada, ali on nema nikakvog pravo privatizirati Grad ni Dan sjećanja. Država, Vlada i svi koji su uključeni će sudjelovati će izraditi i sudjelovati u programu, Vlada i financira događaj”, kaže.

“Ne znam što planiraju, ali očito je da planiraju nešto. … Prema ovom što oni govore, tamo ne bi trebao doći nitko osim onih koje oni pozovu. U političkom smislu postoje ljudi koji nisu za koheziju, nisu za uključivost. … Potpredsjednik Medved će danas reći što se radi na službenom dijelu”, kaže premijer na pitanje postoji li mogućnost da i ove godine gledamo dvije kolone u Vukovaru.

Plenković kaže da je rasprava o migracijama bila vrlo kratka, da se zaključilo samo da je zbog tekućih događaja došlo do intenziviranja određenih ruta i da treba nastaviti s aktivnostima kao i dosad.

S grčkim liderom je, kaže, razgovarao o hrvatskim navijačima i današnji je razgovor bio vrlo konstruktivan te narednih dana očekuje pomake kojima će biti zadovoljne obitelji hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima.

Tagovi: aNDREJ pLENKOVIĆ, iVAN pENAVA, pENAVA, vUKOVAR, dAN SJEĆANJA NA vUKOVAR
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE