GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Radari nisu prepoznali letjelicu kao pravu vrstu uzbune

Plenković: Radari nisu prepoznali letjelicu kao pravu vrstu uzbune
LETJELICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 12:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali letjelicu koja se srušila u Zagrebu kao pravu vrstu uzbune jer je tih dana bilo i drugih lažnih uzbuna, no svi su hrvatski parteri shvatili ozbiljnost situacije.

Premijer je uvodno na sjednici Vlade rekao kako su posjetili Centar za objedinjene zračne operacije NATO-a u Torrejonu i još jednom s njima provjerili što se događalo na radarima tog četvrtka navečer.

"Rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune, vrlo je to zahtjevno s obzirom na to da takvih odsjaja i refleksija ima jako puno. Ona se pojavljivala, nije se pojavljivala, a bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna i podizanja borbenih dvojaca zbog situacija koje nisu imale ovakav karakter", pojasnio je.

No, letjelica je pala u glavni grad Hrvatske, a s obzirom na tu činjenicu svi partneri shvatili su ozbiljnost situacije. "Tako je i mi doživljavamo, zato ćemo nastojati utvrditi najbitnije - kako je ta letjelica lansirana, odakle točno, tko i s kojom namjerom", rekao je Plenković.

Naveo je kako postoje tri scenarija - došlo je do pogreške, sabotaže ili je postojala namjera. To treba otkriti da svi mehanizmi motrenja za ovakve situacije budu itekako pripravni i da se na to obrati pozornost s obzirom na rat u Ukrajini.

Ni sam NATO-ov sustav nije mogao to vidjeti ako ne dobije informaciju od onih čiji su radari najbliže, dodao je.

Pouzdano se zna da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu

"Obavijestit ćemo javnost o svim detaljima kako ne bi bilo konfuzija, lažnih informacija, krivih komentara i ekspertiza bez uvida u ono što se stvarno dogodilo jer to nije dobro ni za javnost niti za one koji komentiraju nepotpune informacije", kaže Plenković.

I dalje traju aktivnosti nadležnih tijela koja proučavaju najsitnije detalje pada bespilotne letjelice, a pouzdano se zna da je riječ o izviđačkom dronu Tupoljev 141 "Striž", koji je imao domet više od 1000 kilometara.

S obzirom na tragove, pouzdano se zna da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu, a eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine, napomenuo je.

Plenković je izvijestio da su ovih dana u tijeku vojne vježbe s hrvatskim saveznicima, francuskim i američkim zrakoplovstvom, poručivši kako je to važna poruka hrvatskoj javnosti da su saveznici i partneri uz nas u ovoj situaciji.

Vezano za agresiju na Ukrajinu, koja traje već treći tjedan, kazao je kako je do sada u Hrvatsku ušlo oko 7200 izbjeglica.

"Cijeli sustav funkcionira - prihvata, zbrinjavanja, privremene zaštite, integracije u škole, sve što želimo napraviti kao iskaz naše solidarnosti s onima koji su morali napustiti svoje domove tražeći sigurnost", ističe Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, pad letjelice na Jarunu, Jens Stoltenberg, josip Aladrović
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE