GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: S Hreljom smo dogovorili suradnju koja će trajati cijeli mandat

Plenković: S Hreljom smo dogovorili suradnju koja će trajati cijeli mandat
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako su sa saborskim zastupnikom HSU-a Silvanom Hreljom dogovorili protokol o razumijevanju i suradnji koji će trajati cijeli mandat, a ključno područje suradnje je poboljšanje prava umirovljenika i borba protiv siromaštva.

"Mi smo dogovorili protokol o razumijevanju i suradnji koji će trajati cijeli mandat. Ključni element te buduće suradnje je upravo ono područje kojim se on najviše bavi, pitanje poboljšanja prava umirovljenika, borbe protiv siromaštva", rekao je novinarima Plenković nakon sjednice Vlade.

Dodaje kako su zaključili da njegove ideje i Nacionalna razvojna strategija oporavka i otpornosti u potpunosti konvergiraju kada je riječ o pitanju povećanja obiteljskih mirovina te su dogovorili i određene zajedničke aktivnosti koje će rezultirati i zakonskim prijedlozima.

Hrelja će podržavati zakonske prijedloge Vlade

"Hrelja će u budućnosti podržavati zakonske prijedloge Vlade i konzultirati se s nama o onim političkim pitanjima koja su, s obzirom na njegovo biračko tijelo, izrazito važna, veselim se suradnji", naglasio je Plenković.

Na pitanje da je Hrelja kazao da će europski model obiteljskih mirovina Hrvatsku koštati oko milijardu kuna godišnje, Plenković kaže da ćemo tek vidjeti koliko će to biti.

"U konačnici to je dio programa Vlade, želimo omogućiti povećanje obiteljskih mirovina, dobro je da zajednički radimo na tome", kazao je premijer.

Na pitanje košta li Hreljina ruka milijardu kuna godišnje, premijer je odbacio tu tvrdnju.

"Koštalo bi i bez ove suradnje. Ideja je da te zakonske promjene stupe na snagu 1. siječnja 2023. godine", najavio je Plenković.

Na pitanje razgovara li sa još saborskih zastupnika o suradnji, premijer kaže kako u ovome trenutku to ne rade.

"Mi vodimo dijalog. Hrelja i ja imamo jako dobar odnos, nikada nismo imali nekakav problem, razgovaramo i meni je drago da naši stavovi konvergiraju. To je dobro za hrvatsku demokraciju da imamo što stabilniju većinu", smatra Plenković.

Na figurativan upit novinarke, je li mu se predsjednik Reformista Radimir Čačić "popeo na vrh glave" s prijetnjama o napuštanju koalicije, Plenković kaže da nije te je podsjetio na okvir njihovog koalicijskog, odnosno političkog dogovora.

"Nacionalna suradnja je jedna suradnja, kada dođe trenutak lokalnih izbora, ta utakmica, s aspekta mene, nema baš nikakve veze s nacionalnom razinom. Ne vežem bilo kakve odluke koje će naši kolege i drugi akteri u Skupštini Varaždinske županije ili drugdje dogovarati, to je na njima. Za mene bilo kakav dogovor tamo nije nešto što će utjecati na naš stav suradnje na nacionalnoj razini, i tu očekujem reciprocitet", poručio je Plenković.

Komentirao je i izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, istaknuvši da ako se ne izabere predložena kandidatkinja da će se ponoviti procedura i izabrati netko drugi, kao što će se ići i u novi javni poziv kako bi se javili neki drugi ljudi.

Plenković: Cijela Vlada i ja se bavimo bitnim

Plenković je komentirao i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ga je pozvao da na njega "pošalje lavove, a ne pudlice s protezama". Kaže kako ta situacija skreće pozornost s bitnog.

"Meni je kao predsjedniku Vlade bitno da smo očuvali radna mjesta, da smo usvojili rebalans, da ćemo rješavati probleme u zdravstvu...I u načelu ja sam odlučio kao i cijela Vlada raditi ono za što su nas građani birali, baviti se bitnim. Ove trivije, uvrede, mislim da građani na kraju vide tko je tko", kazao je premijer.

Upitan da komentira najnovije navode gradonačelnika Vukovara Ivana Penave o ideji da hrvatska i srpska djeca idu u zajedničku školu, Plenković naglašava kako Hrvatska svoje nacionalne manjine štiti.

Uvjeren je da su nacionalne manjine uvijek u poziciji da daju konstruktivan doprinos funkcioniranju vlasti.

"Mi smo s njima bili cijeli prvi mandat, mi smo s njima odabrali biti u parlamentarnoj većini i u drugom mandatu, tako će i ostati, i to se promijeniti neće. To nije samo moj stav, to je stav svih najviših tijela HDZ-a, tu politiku ćemo njegovati i graditi, nećemo uopće uzimati u obzir one koji će promijeniti ili bi htjeli promijeniti naš stav o odnosu prema nacionalnim manjinama", zaključio je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Silvano Hrelja, Hrvatska stranka umirovljenika
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE