GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Sad je trenutak za punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje

Plenković: Sad je trenutak za punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 15:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Plenković je na početku sjednice vlade govorio o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU), prijedlog strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2021. godinu.

"Danas ujutro smo nas čak sedmero članova Vlade bili u Jasenovcu gdje smo obilježili dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih hrvatskih antifašista. Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine počinjenih uime patvorenog domoljublja. Zadaa nam je razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne može biti mržnja prema drugačijima. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Saboru i vladi", rekao je Plenković na početku.

"Proteklih dana svi pratimo situaciju s koronavirusom. Nakon sedam tjedana rasta, bilježimo stagnaciju. To nije znak za opuštanje nego razlog da se još više pridržavamo mjera. U zadnjih 7 dana imali smo 15408 slučajeva, što je tek 1.8% više nego u zadnjih tjedan dana. Nažalost, broj preminulih je i dalje velik i to je odraz visokih brojeva od prije par tjedana. Sad je posebno važno da budemo odgovorni kad očekujemo velik broj doza Pfizerova cjepiva. Na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u dostavi cjepiva AstraZenece", rekao je premijer.

"Do ljeta bi se trebalo procijepiti 50-55% stanovnika iznad 18 godina. Ovo kažem stoga što je država ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sad je, kao što smo jučer razgovarali sa županima, trenutak da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje. Stoga pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Dosad je cijepljeno 43% osoba starijih od 65 godina. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima. Posebno je važno za starije sugrađane da se prijave i cijepe", rekao je Plenković.

"Dolazak veće količine cjepiva tijekom svibnja i lipnja moramo intenzivirati proces cijepljenja. Počevši od 1. svibnja dolazit će više od 200 tisuća doza tjedno. Dali smo uputu da se u proces cijepljenja uključe sve zdravstvene službe. Postoji i mogućnost angažiranja dodatne logistike putem Civilne zaštite, vojske, mehanizma HZZ-a, Crvenog križa i drugih volontera. Pripremamo i akcijski plan cijepljenja prioritetnih skupina te će se postupno početi s cijepljenjem šire populacij", rekao je Beroš.

"Broj hospitaliziranih i dalje raste. 15% hospitaliziranih su mlađi od 50 godina. Pozivam građane koji se nisu cijepili da se prijave za cjepivo, koje će im pružiti zaštitu od hospitalizacije i težih posljedica covida", rekao je ministar zdravstva.

"Od zadnje sjednice vlade Stožer je donio 10 odluka, 4 na nacionalnoj razini i 6 na prijedlog županijskih stožera. Nije bilo izmjena na nacionalnoj razini, radi se o produljenju postojećih mjera, a uglavnom isto vrijedi i za prijedloge lokalnih stožera. Ukupno su inspektori proveli 20838 nadzora, utvrđena su 134 kršenja mjera odluka Stožera. Izdan je 21 prekršajni nalog, 18 usmenih rješenja", rekao je Božinović.

"Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, bit će izdano 165 prekršajna naloga i 2 optužna prijedloga", dodao je šef Stožera.

Tagovi: Andrej Plenković, Vili Beroš, koronavirus, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, zatvaranje škola, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE