GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Sustav je proradio na vrijeme

Plenković: Sustav je proradio na vrijeme
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 14:41
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Predsjednik vlade nakon sastanka s ministrima, županima i gradonačelnicima obratio se javnosti.

"Završili smo sastanak s prvim čovjekom Stožera vezano uz skrb područja pogođena potresom. Bio je i potpredsjednik vlade Boris Milošević, ministri Mario Banožić i Oleg Butković, gradonačelnik Darinko Dumbović, župan Ivo Žinić itd. Strukturira se organizacija aktivnosti nakon potresa. Osnivanjem Stožera dali smo dodatni doprinos za integraciju aktivnosti raznih razina", rekao je Andrej Plenković i zahvalio svima, piše N1.

"Potpredsjednik Medved bit će praktički svaki dan na terenu, dobra je suradnja s gradom i županijom, očekujem tijekom današnjeg dana da na terenu vidimo što još treba napraviti. Istodobno radimo na pronalaženju financijskih sredstava, državna riznica imala je uplate od skoro 59 milijuna kuna i Crveni križ je dobio više od 35 milijuna kuna. Odaziv je jako velik, cijenimo napore naših sugrađana", dodao je.

Na pitanje o zakašnjeloj reakciji Plenković je rekao: "Zakon o sustavu civilne zaštite govori o načelu postupnosti, mi smo bili tu unutar sat vremena od potresa. Nitko tad nije mogao steći uvid u razmjere šteta. Nema aktera koji nije bio na licu mjesta i radio svoj posao. Dobro je da svi razumijemo to načelo postupnosti. S druge strane smo unutar 24 sata zadnjeg dana proračunske godine pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći.

Šest dana nakon potresa smo donijeli odluku o katastrofi, bilo je i blagdana, dan žalosti. Ne samo da otklanjam tu tezu nego i pokušaje demontiranja države. Država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne i svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja dosad nije viđena. Velika je razlika između Zagreba i ovog ovdje, zato smo osnovali Stožer. Cijenim doprinos svakog sugrađanina, sad to treba strukturirati. Treba objektivno sagledati, čuli ste koliko je svaki od resora napravio, a da ne govorim o lokalnoj razini… Nismo u utakmici. Milošević je dobro rekao. Imamo ljude u ruralnim sredinama kojima je kuća stradala i koji ne žele ostaviti stoku. Nemojmo očekivati da će nakon ovakvog potresa situacija u županiji izgledati kao da ste došli u apoteku. Ovo je velika nepogoda, svi će pridonijeti da se olakša život sugrađanima."

"To se sve treba ispitati", rekao je o sumnjivoj gradnji u sklopu obnove nakon rata.

"Ako kuća nije bila napravljena po pravilima struke ili nije imala armaturu, utvrdit će se tko je doveo do toga."

O eventualnim otpisima dugova režija rekao je: "HEP je već sad rekao da neće biti negativnih aktivnosti ako netko nije platio struju. Ista stvar je i s Vodoopskrbom."

"Što se tiče državne riznice, novac će biti kanaliziran prema području u dogovoru sa županom, gradonačelnicima i Stožerom", rekao je o uplaćenih 59 milijuna kuna.

Komentirao je i nabavu kontejnera:

"Ministar Ćorić je rekao činjenicu – usred zime smo. Ako šator nije grijan, nećemo nekoga staviti u šator. Nema grada koji nije ponudio potporu, postoje alternativni smještaji. Dio ljudi iz njima važnih razloga ne želi otići iz svojih kuća. Za nabavu kontejnera i kućica treba vremena. U robnim rezervama postoji 298 kontejnera. 201 je angažiran u bolničkim ustanovama vezano za covid. 77 je već distribuirano kod sličnih situacija u potresu u Zagrebu. Trenutno se radi na mobilizaciji dijela kontejnera korištenih za covid."

Smatra da je nakon rata napravljena velika obnova: "Nakon rata je obnovljeno 156.000 objekata. To je kao da smo izgradili deset Šibenika. To je bio veliki pothvat. Možda je došlo do propusta, ali to se može utvrditi. Nadamo se da neće više biti potresa."

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus, Mario Banožić, Ivo Žinić, Oleg Butković, Darinko Dumbović, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, zatvaranje škola, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE